Στην άνθηση του Airbnb στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά και στις προσπάθειες ρύθμισης του νομικού και φορολογικού καθεστώτος των σύντομων μισθώσεων ειδικά στο κέντρο της Αθήνας αναφέρεται ρεπορτάζ της «Handelsblatt».

«Το 2016 υπήρχαν περίπου 2.500 προσφορές κατοικιών για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στην Αθήνα. Την επόμενη χρονιά ανέβηκαν στις 5.200 και μέχρι το 2018 ο αριθμός τους υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας τις 12.000. Σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Grant Thornton, υπάρχουν περίπου 70.000 διαμερίσματα που προσφέρονται σε αντίστοιχες πλατφόρμες ενοικίασης. Εκτιμώμενος τζίρος το 2018: σχεδόν 2 δις ευρώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία της εταιρείας Delfi Real Estate, που αναφέρει το ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία από τα 886 διαμερίσματα προς ενοικίαση στα Εξάρχεια τα 722 προσφέρονταν για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.

Σύμφωνα με τη «Handelsbatt», εκτός του ότι η άνοδος του Airbnb εξοργίζει πολλούς ενοικιαστές και οι ξενοδόχοι παραπονιούνται. «Αν και οι αφίξεις των τουριστών αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 8%, η πληρότητα των ξενοδοχείων μειώθηκε κατά 6,8%» αναφέρει η οικονομική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι «μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε κανένα νομικό πλαίσιο για την αγορά των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Τώρα υπάρχουν σχέδια να αλλάξει όλο αυτό». Ωστόσο, όπως παρατηρεί η «Ηandelsblatt», «για την πολιτική αυτό αποτελεί δίλημμα: Από τη μια οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων. Από την άλλη, αποτελούν σημαντικό οικονομικό παράγοντα. Οι ιστοσελίδες διαμεσολάβησης έφεραν πέρυσι περίπου 1,8 εκατομμύρια τουρίστες στη χώρα. Αυτό ισοδυναμούσε με το 5,5% του συνόλου των ξένων τουριστών».

Πηγή: DW

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης