Για εσφαλμένη ανάγνωση του πολιτικού μηνύματος της απόφασης και ανακριβείς ερμηνείες των πραγματικών γεγονότων, κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την απόφαση του ECOFIN στις 23/1/2018 για την διαγραφή οχτώ χωρών (μεταξύ των οποίων και ο Παναμάς) από την κατηγορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.

Όπως ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, το πολιτικό μήνυμα είναι ακριβώς το ανάποδο από την ερμηνεία που αναπαράγεται και είναι το εξής: Η Ευρώπη πλέον ασχολείται ενεργά με το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων, πράγμα που είναι πάγια θέση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και που υποστήριζε σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος των πρωτοβουλιών δεν είναι να εξακολουθούν να υπάρχουν «μαύρες λίστες» με φορολογικούς παραδείσους χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, αλλά να πιέζονται οι χώρες αυτές για να συμμορφώνονται και να συνεργάζονται σε θέματα φορολογικής δικαιοδοσίας. Και η απόφαση για ενισχυμένη παρακολούθηση, εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον στόχο.

Σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα, προσθέτουν οι κύκλοι του υπουργείου, στο δημόσια αναρτημένο κείμενο των αποτελεσμάτων της συνεδρίασης του ECOFIN στις 23 Ιανουαρίου (http://www.consilium.europa.eu/el/meetings/ecofin/2018/01/23/Q) αναφέρεται ότι:

«Το Συμβούλιο διέγραψε 8 περιοχές από τον κατάλογο της Ε.Ε. με τις μη συνεργάσιμες περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας, σε συνέχεια των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο για να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες της Ε.Ε. Τα Μπαρμπάντος, η Γρενάδα, η Δημοκρατία της Κορέας, η Ειδική Διοικητική Περιοχή Μακάο, η Μογγολία, o Παναμάς, η Τυνησία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταφέρθηκαν σε ξεχωριστή κατηγορία περιοχών υπό στενή παρακολούθηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δηλαδή, επισημαίνουν οι πηγές του υπουργείου, οι συγκεκριμένες χώρες:

Έχουν αναλάβει δεσμεύσεις, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, να τροποποιήσουν τα επιβλαβή φορολογικά καθεστώτα τους και οφείλουν μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να υλοποιήσουν συστάσεις της Ε.Ε.
Παρακολουθούνται προσεκτικά και συστηματικά σε όλη τη διάρκεια του έτους από την ομάδα «Κώδικας Δεοντολογίας» με την υποστήριξη της ΓΓ του Συμβουλίου και την τεχνική βοήθεια της Ε.Ε., ώστε να αξιολογείται η ουσιαστική συμμόρφωσή τους.

Ειδικά στην περίπτωση της χώρας του Παναμά, η οποία έως και τη συνεδρίαση ECOFIN της 5/12/2017 (στη συγκεκριμένη συνεδρίαση αποφασίστηκε η λίστα των χωρών να είναι δυναμική και να επικαιροποιείται) βρισκόταν στην επονομαζόμενη μαύρη λίστα (παράρτημα Ι):

i) Κρίθηκε από την Ε.Ε. ότι με την τρίτη επιστολή της (4/1/2018) μπορεί να μετακινηθεί στην επονομαζόμενη γκρι λίστα (παράρτημα ΙΙ) και

ii) Θα κριθεί οριστικά, βάσει χρονοδιαγράμματος, έως την προθεσμία της 31/12/2018.

iii) Εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση βάσει των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει, τότε θα ξαναμπεί στην μαύρη λίστα.

Επί της διαδικασίας, καταλήγουν οι κύκλοι του υπουργείου, και τα 28 κράτη – μέλη συμφώνησαν στην παραπάνω διαδικασία σε όλα τα στάδια εργασιών, τα οποία προηγήθηκαν της συνεδρίασης του ECOFIN της 23ης Ιανουαρίου, στην οποία δεν έλαβε χώρα καμία ψηφοφορία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης