Στον «αέρα» βρίσκονται οι περισσότερες διατάξεις του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016), καθώς κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δημοσίευσε σήμερα πέντε αποφάσεις που ελήφθησαν κατά πλειοψηφία.

Οι αποφάσεις αυτές, αν και δέχονται τις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας κρίσιμων διατάξεων του νέου ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, φαίνεται πως «φρενάρουν» τις τυχόν διεκδικήσεις, καθώς η ισχύς τους αρχίζει από σήμερα, δηλαδή δεν έχουν αναδρομική ισχύ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με πρόεδρο στις περισσότερες διασκέψεις που προηγήθηκαν την αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κα Μαίρη Σαρπ αποφασίστηκε:

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΚΑ

Συνταγματικός κατά πλειοψηφία κρίθηκε ο ενιαίος ασφαλιστικός φορέας ΕΦΚΑ και η υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων. Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι είναι εναρμονισμένη με το σύνταγμα, την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας η δημιουργία ενός φορέα για όλους με το σκεπτικό ότι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους (γήρας, ασθένειες, θάνατος).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το σκεπτικό αυτό απορρίφθηκαν οι προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν ζητήσει να μην ενταχθούν στον ΕΦΚΑ λόγω της ειδικής σχέσης που έχουν με το κράτος.

Στην απόφαση υπήρξε μειοψηφία σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους που υποστήριξε ότι πρέπει να έχουν χωριστό ασφαλιστικό φορέα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε σύγκριση με τους μισθωτούς.

Δηλαδή έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου (το οποίο ωστόσο έχει μειωθεί με μεταγενέστερο νόμο), ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6%, διότι το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη.

Σύμφωνα με την απόφαση, η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική, διότι προσβάλλει την αρχή της ισότητας.

ΓΙΑ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε συνταγματική με οριακή πλειοψηφία 13 έναντι 12 ψήφων τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014, οι οποίες ήταν ήδη μειωμένες, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας μας. 

Οι σύμβουλοι Επικρατείας δέχτηκαν εξάλλου ότι σύμφωνα με τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου υπάγονται όλοι, και οι παλιοί και οι μελλοντικοί και ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησαν να εργάζονται. Δηλαδή, δεν υπάρχουν πλέον ασφαλισμένοι πολλών ταχυτήτων.

Αυτό κρίθηκε στη λογική ότι όλοι πρέπει να επωμιστούν το βάρος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των γενεών και λοιπά.

H μειοψηφία στο θέμα αυτό που ήταν οριακή εξέφρασε την άποψη ότι η διάταξη αυτή αποσκοπεί στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

ΓΙΑ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ (ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ)

Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικές τις διατάξεις του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου σε ό,τι αφορά στις κύριες συντάξεις, διότι είχαν αναλογιστικές μελέτες. Ειδικότερα, είχε γίνει αναλογιστική μελέτη από την αρμόδια Αρχή και επίσης είχε υπάρξει και έγγραφο που πιστοποιούσε τη σοβαρότητά της από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Για τις επικουρικές δεν υπήρχαν αναλογιστικές μελέτες και έτσι οι σχετικές διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Για αυτές η Πολιτεία οφείλει άμεσα να νομοθετήσει εκ νέου.

Άρα, κρίνονται αντισυνταγματικές και ακυρώνονται οι αποφάσεις για τις επικουρικές -και για παλιές και για μελλοντικές.

ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική τη διάταξη για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.

Ειδικότερα, κρίθηκε αντισυνταγματική η περικοπή επικουρικών συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ, διότι αντίκειται στην Αρχή Αναλογικότητας και Ισότητας. Tο ποσό των 1.300 ευρώ υπολογίζεται ως μικτά. Δηλαδή κύρια σύνταξη, επικουρική, εισφορά αλληλεγγύης, προ φόρων κλπ.

Kαι εδώ μετά την απόφαση του ΣτΕ η Πολιτεία πρέπει άμεσα να νομοθετήσει.

ΓΙΑ ANΑΠΛΗΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν εργαστεί πολλά χρόνια. Ειδικότερα, το ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης ορίζεται στο 46,8% για 42 χρόνια εργασίας.

Τέλος, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το κράτος εγγυάται τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος σε περίπτωση προβλήματος και ανάγκης.

Εισηγητές των αποφάσεων αυτών ήταν οι σύμβουλοι Επικρατείας Σπ. Μαρκάτης, Γεώργιος Τσιμέκας και Άννα Καλογεροπούλου.

Πατήστε εδώ για να δείτε τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης