Το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020, 11:43
Το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους

Το οριστικό χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών συντάξεων που αντιστοιχούν στις μειώσεις των κύριων συντάξεων για το χρονικό διάστημα από 11.06.2015 έως και 12.05.2016 ανακοίνωσαν το Υπουργείο Εργασίας και η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

Η αγωνία για 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχους φθάνει στο τέλος και σε δέκα ημέρες αρχίζει η σταδιακή καταβολή των αναδρομικών, απευθείας στους λογαριασμούς, χωρίς παράλληλες ενέργειες από τους δικαιούχους.

Πρώτοι θα δουν να πιστώνονται τα αναλογούντα ποσά οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα και ορισμένων ΔΕΚΟ το ΑΜΚΑ των οποίων λήγει σε ζυγό αριθμό. Τρεις ημέρες μετά θα ακολουθήσουν όσοι έχουν ΑΜΚΑ με μονό λήγοντα. Η συνέχεια αφορά τους μη μισθωτούς, δηλαδή επαγγελματίες και αγρότες, ενώ τελευταίοι είναι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και των άλλων ταμείων του ιδιωτικού τομέα, όπως των δημοσιογράφων και των ναυτικών.

Ενδιαφέρον έχουν και οι ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο επιστροφής αναδρομικών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο.

Όπως γνωστοποίησε το Υπ. Εργασίας, η  καταβολή θα γίνει στις ίδιες ημερομηνίες κατά τις οποίες θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί σε διακριτό κωδικό ώστε ο κάθε συνταξιούχος να έχει λεπτομερή ενημέρωση για το ύψος των αναδρομικών ποσών που δικαιούται.

Ειδικότερα, οι συντάξεις και τα αναδρομικά ποσά θα καταβληθούν με βάση τον ΑΜΚΑ στις ακόλουθες ημερομηνίες:

Κύριες - Επικουρικές συντάξεις - Αναδρομικά ποσά συντάξεων

Στις 23 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) το ΑΜΚΑ των οποίων λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Στις 26 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) το ΑΜΚΑ των οποίων λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Στις 27 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

Στις 29 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι τα αναδρομικά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη και άλλες οφειλές, ενώ δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου.

Στις ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, τα ποσά που παρακρατήθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικά θα επιστραφούν στο σύνολό τους, στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους.

Επισημαίνεται ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γνωστοποιηθεί η νέα απλουστευμένη διαδικασία, χωρίς γραφειοκρατία και ταλαιπωρία -μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ-  για τη χορήγηση των αναδρομικών ποσών των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει στους δικαιούχους κληρονόμους τους.

Δήλωση του αρμόδιου υπουργού Γ. Βρούτση

«Με πλήρη σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις και στο πλαίσιο υλοποίησης της κυβερνητικής απόφασης για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών συντάξεων που αντιστοιχούν στις μειώσεις των κύριων συντάξεων για το χρονικό διάστημα από τις 11.06.2015 έως και τις 12.05.2016, το Υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προχωρούν στην καταβολή τους» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020, 11:51