Στο προνομιακό φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τις Μονές του Αγίου Όρους εντάσσονται με τροπολογία και τα ακίνητα των Μονών αυτών που βρίσκονται εκτός της Αθωνικής Πολιτείας.

Η βουλευτική τροπολογία που αφορά στο φορολογικό καθεστώς των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους έγινε δεκτή από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, αφού αποτέλεσε κυβερνητική πρωτοβουλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η ρύθμιση, η οποία έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και υπογράφεται από τους Πάνο Σκουρολιάκο (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργο Λαζαρίδη (ΑΝΕΛ) και Γιάννη Σαρίδη (Ένωση Κεντρώων), προβλέπει την επέκταση του προνομιακού φορολογικού καθεστώτος και για τα ακίνητα των Μονών που βρίσκονται εκτός της Αθωνικής Πολιτείας.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια τροπολογία είχε κατατεθεί και την περασμένη εβδομάδα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, με την κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου να εκφράζεται θετικά για το περιεχόμενό της, χωρίς ωστόσο να την κάνει αποδεκτή.

Η αθωνική κοινότητα πίεζε και προσπαθούσε πολύ να απαλλάξει τα ακίνητα που κατέχουν οι Μονές σε όλη την Ελλάδα από μια σειρά φόρων και επιβαρύνσεων, με κύρια εκείνη του ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται πρώτα και κύρια για τα μετόχια σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, αλλά και μια σειρά αστικών, αγροτικών και δασικών ακινήτων, ορισμένα από τα οποία μπορούν να χαρακτηρισθούν… φιλέτα.

Η νέα αυτή ρύθμιση έχει κόστος για τα δημόσια έσοδα και δεν αποκλείεται να αναζητηθεί στο άμεσο μέλλον η αναπλήρωση των απωλειών αυτών από τη φορολογία των υπολοίπων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης