Τσακαλώτος για συντάξεις και το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2018, 15:33
Τσακαλώτος για συντάξεις και το προσχέδιο του προϋπολογισμού
«Προκαλεί φοβερή εντύπωση πόσα λίγα ξέρει για την Ευρώπη, το κίνημα "Μένουμε Ευρώπη", δεν φαίνεται να ξέρουν, ενώ είναι τόσο φιλοευρωπαϊκοί που δεν ξέρουν ποιους κανόνες έχει η Ευρώπη, πώς λειτουργεί η Ευρώπη» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών την κριτική της αντιπολίτευσης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού πως είναι πρωτοφανές να κατατίθενται δύο σενάρια για τον προϋπολογισμό.

«Από το 2010 που ήμασταν σε πρόγραμμα και γι΄αυτό δεν μας αφορούσε, υπάρχει το ευρωπαϊκό εξάμηνο. Κάθε χώρα, κάθε χρόνο καταθέτει στη Κομισιόν ένα προσχέδιο με το σενάριο βάσης και με το τι θέλει να κάνει η κάθε κυβέρνηση. Αυτό κάνει κάθε χώρα, κάθε χρόνο.

Εμείς είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε γιατί είχαμε δύο κόμματα που διαλύσανε την Ελλάδα, τη χρεοκόπησαν, ήμασταν σε προγράμματα και άρα δεν ήμασταν στο ευρωπαϊκό εξάμηνο», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και επανέλαβε:

«Το σενάριο βάσης δεν συνιστά βασικό σενάριο. Βασικό σενάριο σημαίνει με τι δουλεύεις και τι θέλεις να κάνεις. Το σενάριο βάσης το έχουν όλες οι χώρες, και στον προϋπολογισμό και στο Μεσοπρόθεσμο, και λέει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα. Δηλαδή τι θα γίνει αν δεν αλλάξουμε κανέναν φόρο, καμία κοινωνική ασφαλιστική εισφορά, καμία δαπάνη, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».

«Μάθετε πώς δουλεύει η Ευρώπη και πώς δουλεύει το εξάμηνο. Αυτό που κάνουμε εμείς δεν είναι εναλλακτικά σενάρια. Εμείς καταθέτουμε τι θέλουμε να κάνουμε, αυτό που θέλουμε να κάνουμε», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος σε παρέμβαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου ότι δεν έχουμε καθαρή έξοδο, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι «εδώ ένα και ενάμιση χρόνο το ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ χαρακτηρίζουν μούφα την έξοδο από το πρόγραμμα, ότι η Ελλάδα δεν θα έχει ελευθερία κινήσεων».

«Πού στηρίζατε όλα αυτά; στις συντάξεις. Για ενάμιση χρόνο βάλατε όλα τα αυγά σας σε αυτό το καλάθι. Ότι δηλαδή δεν έχουμε καθαρή έξοδο επειδή θα μειωθούν οι συντάξεις. Μπορώ να σας φέρω χιλιάδες δηλώσεις και από τη ΝΔ και από ΚΙΝΑΛ. Χτίσατε όλο το αφήγημα σας στην περικοπή των συντάξεων», προσέθεσε ο κ. Τσακαλώτος και σημείωσε πως από πέρυσι είχε προειδοποιήσει την αντιπολίτευση να μην βάζει όλα της τα αυγά σε αυτό το καλάθι γιατί θα βρίσκονταν σε αδιέξοδο αν δεν μειωθούν οι συντάξεις.«Τώρα φαίνεται ότι αλλάζετε το αφήγημα σας και λέτε πως δεν θα έχουμε καθαρή έξοδο και αυτό θα αποδειχθεί γιατί δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές. Αυτό θα είναι το καινούργιο σας καλάθι; Εκεί θα βάλετε τώρα όλα τα αυγά σας; να το ξέρουμε. Άμα βγούμε στις αγορές, τι θα πείτε;», είπε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε: «Εμείς δουλέψαμε δύο χρόνια για να αλλάξουμε μια πολιτική που την θεωρήσαμε άδικη και το είπαμε. Δουλέψαμε δύο χρόνια γι΄ αυτό και δεν κοροϊδέψαμε κανέναν! Ξέρουμε πόσο έχει υποφέρει ο ελληνικός λαός, ξέραμε ότι δεν είναι σωστή πολιτική να μειωθούν οι συντάξεις και είμαστε πολύ κοντά να καταφέρουμε να μην μειωθούν! Εμείς προσπαθήσαμε να μην μειωθούν οι συντάξεις, εσείς παίζετε με τον πόνο του ελληνικού λαού για να κερδίσετε κανέναν πόντο στην πολιτική σκακιέρα».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2018, 15:33