Οι ευρωπαϊικές τράπεζες θα πρέπει να περιορίσουν το ρίσκο στους ισολογισμούς τους, πριν προχωρήσουν τα σχέδια για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, ξεκαθαρίζει εκ νέου το Βερολίνο.

Ο υπουργός Οικονομικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης στη Γερμανία και στενός σύμμαχος της Άγκελα Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, σημείωσε πως οι υπουργοί της Ένωσης εξετάζουν αυτό το διάστημα μέτρα, που έχουν ως στόχο να περιορίσουν την έκθεση των τραπεζών στο ρίσκο, προκειμένου να γίνει στη συνέχεια το επόμενο βήμα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, που είναι το κοινό δίχτυ ασφαλείας για τις καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γαλλία και αρκετά ακόμη κράτη- μέλη επισημαίνουν ότι το ενιαίο σύστημα ασφάλισης καταθέσεων είναι βασική προϋπόθεση για μία τραπεζική ένωση, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας, η οποία επιμένει πως μία τέτοια κίνηση είναι πρόωρη και θα μπορούσε να αναγκάσει τους φορολογούμενους της χώρας να σηκώσουν βάρη τραπεζών άλλων κρατών.

Ο Αλτμάιερ επεσήμανε ακόμη ότι οι υπουργοί συμφώνησαν να ζητήσουν από την Κομισιόν να αναλύσει τις επιπτώσεις από τη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης