Χ. Θεοχάρης: Δώστε παράταση της ρύθμισης των 120 δόσεων

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019, 14:44
Χ. Θεοχάρης: Δώστε παράταση της ρύθμισης των 120 δόσεων

Την επείγουσα ανάγκη για παράταση στο πρόγραμμα ρύθμισης των 120 δόσεων λόγω των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων ζητάει με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Χάρης Θεοχάρης.  

Στην ερώτηση επισημαίνει πως η σημερινή ημερομηνία για την ένταξη στις 120 δόσεις, η 28η Ιουνίου δεν επαρκεί λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων ενώ υπογραμμίζει πως η παράτασή της είναι «ένα ζήτημα ιδιαίτερα κρίσιμο ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες νομοθετικές βελτιώσεις στην παρούσα ρύθμιση».

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Παράταση στο Πρόγραμμα Ρύθμισης των 120 Δόσεων για Οφειλές Φυσικών και Νομικών Προσώπων»

To πρόγραμμα ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς τις εφορίες (ΔΟΥ) ξεκίνησε στις 21 Μαΐου 2019 και αφορά σε ρύθμιση για απαλλαγή προσαυξήσεων του Ν.4611/2019 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 31/12/2018.

Το ποσοστό της έκπτωσης προσαυξήσεων, το ποσό έκπτωσης παγιωμένων προσαυξήσεων, το ρυθμιζόμενο πληρωτέο ποσό ανάλογα με την έκπτωση των προσαυξήσεων, ο μέγιστος αριθμός δόσεων και το ποσό της μηνιαίας δόσης αποτελούν κριτήρια ώστε οι οφειλέτες να επιλέξουν τον αριθμό των δόσεων ανάλογα με το κούρεμα που επιθυμούν στις προσαυξήσεις.

Η επικύρωση της ρύθμισης συντελείται με την καταβολή εντός τριών (3) μηνών της πρώτης δόσης στην βάση της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής και η προθεσμία για την ένταξη στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις λήγει στις 28 Ιουνίου.

Tο πρόγραμμα ρύθμισης των 120 δόσεων είναι απαραίτητο για την επιβίωση και την διάσωση εκατοντάδων χιλιάδων φυσικών προσώπων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παλεύουν να επιβιώσουν τα τελευταία 10 χρόνια,

Οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν δημιουργήσει αρρυθμία και αβεβαιότητα στην αγορά. Ως εκ τούτου, είναι εύλογο το προσεχές χρονικό διάστημα να προκύψουν ζητήματα που να χρήζουν νομοθετικής παρέμβασης η οποία δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί λόγω  λήξης της κοινοβουλευτικής θητείας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε να δώσετε παράταση στο πρόγραμμα ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς τις εφορίες ώστε να είναι εφικτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις που πιθανώς να απαιτηθούν από την επόμενη ηγεσία του υπουργείου οικονομικών.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019, 14:44