Την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ που επιβάλλει η εφορία σε όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων προωθεί το οικονομικό επιτελείο, στοχεύοντας να κατευνασθούν οι αντιδράσεις των συνταξιούχων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει να βάλει ένα τέλος με τις τροποποιητικές για αναδρομικά ποσά, φορολογώντας τα πλέον στην πηγή, όπως γινόταν στο παρελθόν και όχι στο έτος που αυτά ανάγονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα αναμένεται να καταθέσει διάταξη στη Βουλή καταργώντας το πρόστιμο των 100 ευρώ, και αυτό καθώς παρά πολλοί συνταξιούχοι δεν γνώριζαν ότι τους είχαν καταβληθεί αναδρομικά καθώς επρόκειτο για μικροποσά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις συνταξιούχων που πλήρωσαν πρόστιμα υψηλότερα από τα ποσά που είχαν λάβει.

Με το θέμα είχε ασχοληθεί και η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της ΑΑΔΕ, η οποία έχει εκδώσει αποφάσεις που δικαίωναν φορολογούμενους, ακυρώνοντας τέτοιου είδους πρόστιμα εκπρόθεσμης δήλωσης, όταν ο υπόχρεος δεν ήξερε και δεν είχε λάβει ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής, ότι πρέπει να κάνει συμπληρωματική δήλωση για έξτρα ποσά που του κατέβαλε.

Σύμφωνα με τη ΔΕΔ, είναι υποχρέωση της φορολογικής αρχής που υπαγορεύεται από ρητές διατάξεις, αλλά και από “την αρχή της χρηστής διοίκησης, η οποία επιτάσσει την άσκηση των διοικητικών αρμοδιοτήτων σύμφωνα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, δηλαδή κατά τρόπο σύμφωνο με τα χρηστά ήθη”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια από τις αποφάσεις της ΔΕΔ (948/19.03.2019) αφορά συνταξιούχο ο οποίος τον Οκτώβριο του 2018 επιχείρησε να υποβάλει τροποποιητική δήλωση για αναδρομικά του 2016, αλλά το Taxisnet δεν τον άφηνε να προχωρήσει γιατί το NAT τροποποίησε εκπρόθεσμα τη βεβαίωση αποδοχών χωρίς να τον ενημερώσει. Του βεβαιώθηκε πρόστιμο 100 ευρώ αλλά προσέφυγε στην ΔΕΔ. Η ΔΕΔ ερευνώντας το θέμα, βρήκε πως το ΝΑΤ άλλαξε το ηλεκτρονικό αρχείο αποδοχών στις 17/5/2017.

«Συνεπώς, ο ασφαλιστικός φορέας μετέβαλε το ηλεκτρονικό αρχείο βεβαίωσης αποδοχών της επικουρικής σύνταξης του προσφεύγοντος για το φορολογικό έτος 2016 μετά την υποβολή της εμπρόθεσμης αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματός του» και για τον λόγο αυτό η ΔΕΔ διέγραψε το πρόστιμο.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση για να αποφύγει λάθη σχεδιάζει κάθε φορά που θα δίνονται αναδρομικά αυτά να φορολογούνται στη πηγή με συντελεστή 20% ή ακόμα και να κλιμακώνεται ο συντελεστής εφόσον τα ποσά είναι αρκετά μεγάλα. Δηλαδή, θα σταματήσει η ιστορία με τις τροποποιητικές δηλώσεις στο έτος που ανάγονται τα εισοδήματα και η παρακράτηση θα γίνεται πριν χορηγηθούν τα ποσά στους ενδιαφερόμενους.

Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι αλλά και οι μισθωτοί που έλαβαν το 2020 αναδρομικές αποδοχές θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις εμφανίζοντας τα ποσά που έχουν εισπράξει. Οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2020.

Πηγή: Capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης