Την κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος και για τους εργαζομένους που «κόβουν» μπλοκάκι και δραστηριοποιούνται σε έως τρεις εργοδότες επιβεβαίωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2025. Μάλιστα διευκρίνισε ότι η κατάργηση του Τέλους θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2024. Σημειώνεται ότι η σχέτική φημολογία ήθελε την κατάργηση του από το 2027, κάτι που διαψεύστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο.
Παράλληλα, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος από το 2025 και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σήμερα από το τέλος επιτηδεύματος απαλλάσσονται:
- Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα 2 εκατ. ευρώ, οποίοι αύξησαν, για το 2023, τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
- Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός αν θεωρούνται τουριστικοί τόποι.
- Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ατομική άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
- Πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
- Επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησης τους.
- Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
- Αγρότες κανονικού καθεστώτος-παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».
- Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί Εργαζομένων, αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σχολικοί συνεταιρισμοί.
- Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.
- Για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία προβλέπεται πλήρης απαλλαγή μέχρι και το 2024.