«Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας που εισήχθη χθες για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνει μια σειρά από απλοποιήσεις όσον αφορά την καθημερινότητα του φορολογούμενου και τη σχέση του με την ΑΑΔΕ και γενικά τις υποχρεώσεις του»δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 κ, όπου βρέθηκε καλεσμένος, ο Όμηρος Τσάπαλος, Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως και συμπλήρωσε στη συνέχεια «ουσιαστικά χρησιμοποιούμε τα ψηφιακά εργαλεία που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας και κάνουμε τη ζωή του φορολογούμενου ευκολότερη μέσα από συγκεκριμένες δράσεις. Μία από αυτές είναι και η συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ήδη από φέτος για τις φορολογικές δηλώσεις που θα ανοίξουν, δηλαδή περί τα μέσα του μηνός, σε λίγες μέρες από τώρα, πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, συνταξιούχοι και μισθωτοί, με αποκλειστική πηγή εισοδήματος, όμως αυτοί-θα δουν προ-συμπληρωμένες τις φορολογικές τους δηλώσεις και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι απλά να τσεκάρουν αν τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί είναι σωστά και να πατήσουν το κουμπί Υποβολή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς σχετικά αν χαλαρώνουν οι όροι με τους οποίους χάνεται μια ρύθμιση οφειλών, ο κ. Όμηρος Τσάπαλος, σημείωσε: «Ουσιαστικά εξορθολογίζεται το πλαίσιο και οι κανόνες για τυχόν απώλεια μιας ρύθμισης. Διότι, αυτό το οποίο ίσχυε μέχρι πρότινος ήταν κατά τη γνώμη μου κάτι εξοντωτικό για όσους είχαν μια ρύθμιση και ήθελαν να είναι πολύ συνεπείς στην πληρωμή της. Αυτό το οποίο αλλάζει είναι το εξής: Αυτό το οποίο ισχύει σήμερα στην ουσία είναι ότι έχω μια ρύθμιση, αλλά αν καθυστερήσω έστω και για μια ώρα να πληρώσω μια οφειλή μου που δεν έχει σχέση με τη ρύθμιση, είναι μια άλλη οφειλή ή αν καθυστερήσω έστω και μια ώρα να υποβάλλω δήλωση ΦΠΑ, χάνω τη ρύθμιση. Αυτό λέει ο νόμος σήμερα. Τώρα δίνουμε τη δυνατότητα ενός τριμήνου ούτως ώστε ο πολίτης, σε περίπτωση που καθυστερήσει μέσα σε αυτό το τρίμηνο την υποβολή της φορολογικής δήλωσης ΦΠΑ ή την πληρωμή μιας άλλης οφειλής εντελώς διαφορετικής από τη ρύθμιση, να μη χάνει τη ρύθμιση. Με άλλα λόγια, του δίνεται δηλαδή ένα χρονικό περιθώριο έως τρεις μήνες για να τακτοποιήσει λοιπές οφειλές ή λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις. Αυτό λοιπόν, θα ισχύσει με την έναρξη ισχύος του νόμου που υπολογίζεται περί τα τέλη του μηνός, δηλαδή τέλη Απριλίου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης