Για το…χειρότερο προετοιμάζονται οι ελληνικές τράπεζες, καθώς διαβλέπουν μεγάλο «κύμα πτωχεύσεων» ακόμη και μικρών επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα. Το πρόβλημα για τις τράπεζες είναι η εξασφάλιση των απαιτήσεών τους, αλλά για την οικονομία γενικότερα αφορά την κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Τα μηνύματα που καταφθάνουν καθημερινά από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας σκιαγραφούν ζοφερό το μέλλον εκατοντάδων επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόβλημα εμφανίζουν επιχειρήσεις μεσαίου και μεγαλύτερου μεγέθους, οι οποίες απασχολούν κατά περίπτωση περισσότερους από 30 εργαζομένους. Σε ό,τι αφορά τους κλάδους δραστηριότητας από τους οποίους προέρχονται, τα στοιχεία που έχουν οι τράπεζες στη διάθεσή τους δείχνουν ότι είναι επιχειρήσεις από τους κλάδους της οικοδομής, όπως π.χ λατομεία, υλικά οικοδομών κ.ά., της εμπορίας και διακίνησης τροφίμων, καυσίμων και πετρελαιοειδών καθώς και της παραγωγής και διάθεσης ειδών ένδυσης-υπόδησης.

«Πρωταθλήτρια» στις επιχειρήσεις που απειλούνται με λουκέτο είναι η ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας, η οποία πλήττεται ήδη από αυξημένη ανεργία. Ως προς το χρόνο εκδήλωσης του αρνητικού φαινομένου, μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να αναμένονται εξελίξεις, ενώ ακόμη πιο δύσκολο θα είναι ο φθινόπωρο, όπου στη λίστα των «προβληματικών» αναμένεται να προστεθούν και τουριστικές επιχειρήσεις.

Ενδεικτικό της πιστωτικής ασφυξίας που χαρακτηρίζει τον επιχειρηματικό κόσμο είναι η «έκρηξη» που κατέγραψαν τον Ιανουάριο και για τέταρτο συνεχόμενο μήνα οι ακάλυπτες επιταγές, καθώς τα ποσά αυξήθηκαν κατά 143,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και ανήλθαν στα 226,5 εκατ. ευρώ, ποσό – ρεκόρ σε μηνιαία βάση από το 2000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν διπλή πίεση, προερχόμενη τόσο από την έλλειψη ρευστότητας όσο και από τη χαμηλή ζήτηση.

Σύμφωνα μάλιστα με επιχειρηματίες, ο μεγάλος φόβος της αγοράς είναι η λήξη των 6μηνων επιταγών που εκδόθηκαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, όταν δηλαδή ξεκινούσε η κρίση. Οι Εμπορικοί Σύλλογοι, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο (και άλλοι φορείς της αγοράς) περιμένουν ότι οι περισσότερες από τις επιταγές αυτές δεν θα καλυφθούν, με αποτέλεσμα να δούμε σειρά από “κανόνια” και “λουκέτα”.

Έτσι, αναζητούνται τώρα «εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης», όπως η έκδοση εταιρικών ομολόγων, αλλά και η επιμήκυνση του υφιστάμενου δανεισμού με νέο και ταυτόχρονη παροχή περιόδου χάριτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα εκτιμάται ότι η έκδοση εταιρικών ομολόγων κατά το τρέχον έτος θα σημειώσει ρεκόρ, με το ύψος τους να υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, το σύνολο των δανείων που με οποιονδήποτε τρόπο θα υπαχθούν σε διαδικασίες ρυθμίσεως αναμένεται ότι θα υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ.

Πάντως το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με υφιστάμενα εργαλεία και πολύ σύντομα θα αναζητηθεί συνολική λύση, με κρατική παρέμβαση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης