Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονται πλέον σε θέση ισχύος εξαιτίας της κρίσης και οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι σε θέση να επιβάλουν τις απόψεις τους σε θέματα οικονομικού ελέγχου, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ζαν-Πιερ Ζουγέ.
“Δεν βρίσκονται πλέον στην ίδια θέση ισχύος, τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο. Είναι προς το συμφέρον τους να επιστρέψουν στην πλευρά της πολυμέρειας”, δηλώνει ο Γάλλος υπουργός σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Les Echos. “Η Ευρώπη έχει σήμερα μια ευκαιρία να προωθήσει τους κανόνες της , τις αξίες της ως προς τον οικονομικό έλεγχο. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας”, προσθέτει.
Οι ηγέτες των τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας, θα συναντηθούν αύριο στο Παρίσι στο πλαίσιο μίνι συνόδου κορυφής, για να αποφασίσουν τους άξονες μιας συντονισμένης ευρωπαϊκής απάντησης στην παγκόσμια οικονομική κρίση, δεδομένων των διαφωνιών τους για το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός σχεδίου Πόλσον στην Ευρώπη.
“Η Γαλλία θέλει να είναι αποφασιστική απέναντι στη σημερινή κρίση. Θέλει να αναλάβει πρωτοβουλίες , ανεξάρτητα εάν θα εφαρμοσθούν στο σύνολό τους, παρά να κατηγορηθεί για απραξία”, λέει ο Ζαν-Πιερ Ζουγέ.
“Πρέπει , σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, να συμφωνήσουμε για να επέμβουμε εκεί όπου πρέπει και όταν πρέπει, ώστε να αποφύγουμε οποιονδήποτε συστημικό κίνδυνο. Όλες οι τράπεζες στην Ευρώπη έχουν σχέσεις μεταξύ τους”, εξηγεί.
Η Γαλλία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνει στους εταίρους της να εξετάσουν το θέμα των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, τις πιστωτικές τους ικανότητες, τις ικανότητες τιτλοποίησης… Οφείλουμε επίσης να εξετάσουμε το θέμα των λογιστικών προτύπων”, λέει ο Ζαν-Πιερ Ζουγέ. “Η Γαλλία θεωρεί ότι τα ισχύοντα λογιστικά πρότυπα είναι επιβαρυντικά για τις τράπεζες, αφού τις υποχρεώνουν να αναθεωρούν συνεχώς την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων στους ισολογισμούς τους, γεγονός που τις καθιστά εξαρτημένες από τις διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών αγορών”, καταλήγει ο Γάλλος υπουργός.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε και πάλι ότι πρέπει “το σχέδιο Πόλσον να ψηφιστεί” από το αμερικανικό Κογκρέσο για να αντιμετωπιστεί “η πολύ σημαντική διόρθωση που είναι σε εξέλιξη”.
Στην ερώτηση αν αυτό το μεγάλο σχέδιο διάσωσης των τραπεζών θα είναι αρκετό για να εξέλθουν οι ΗΠΑ από την κρίση, ο Τρισέ απάντησε: “Δεν μπορούμε να πούμε ότι ύστερα από αυτό το γεγονός, όλα τελειώνουν”.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπενθύμισε επίσης ότι υπάρχει μια συμφωνία που πρόσφατα υπογράφηκε με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED).
“Με την FED με την οποία συνεργαζόμαστε στενά, έχουμε συνάψει μια οικονομική συμφωνία ύψους 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων (swaps), ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα σε δολάρια στις ευρωπαϊκές τράπεζες”.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι προβλέπει να διοχετεύσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια στην τραπεζική αγορά των χωρών της ζώνης του ευρώ στο πλαίσιο των κοινών μέτρων με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να εξομαλυνθούν οι εντάσεις στην αγορά.