Τι θα γίνει με τις καταθέσεις. Ποιοι κινδυνεύουν και ποιοι πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι μπροστά στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσετε έναντι των τραπεζών.
Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος για τη διαχείριση των οικονομικών υποθέσεων του καθενός. Τις περισσότερες φορές όμως προκύπτει τις πιο ακατάλληλες στιγμές και καταλαμβάνει κυρίως ανθρώπους, που δεν είναι ενημερωμένοι και αιφνιδιάζονται από τις εξελίξεις.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει το τελευταίο διάστημα.
Οι εξελίξεις στο παγκόσμιο οικονομικό οικοδόμημα και ο καταιγιστικός ρυθμός των αρνητικών ειδήσεων, «σκοτώνουν» την ψυχολογία, παρέχοντας πολύ κακές υπηρεσίες στο σύστημα και τους πολίτες.
Η κυρίαρχη ερώτηση των ημερών αφορά δυστυχώς το μέλλον των αποταμιεύσεων του καθενός.
«Κινδυνεύουν τα λεφτά που έχω στην τράπεζα;» ρωτά-τις περισσότερες φορές όποιον βρίσκει μπροστά του-ο άνθρωπος της «διπλανής πόρτας».
«Τι μπορώ να κάνω τώρα;» ρωτούν οι πιο «ψαγμένοι».
Οι απαντήσεις είναι απλές, αλλά και δύσκολες:
1. Οι μεγάλες τράπεζες δεν φαίνεται να κινδυνεύουν άμεσα. Όσες διαθέτουν σημαντική καταθετική βάση, εμφανίζουν και σχετική ρευστότητα. Παράλληλα, όσο κι αν ο καθένας εμφανίζεται επιφυλακτικός, όλες οι μέχρι τώρα επίσημες διαβεβαιώσεις αναφέρουν, ότι το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα εμφανίζει σχετική σταθερότητα.
2. Οι καταθέσεις μέχρι 20.000 ευρώ σε κάθε τράπεζα είναι απολύτως ασφαλείς και εγγυημένες. Ο νόμος προβλέπει ότι κάθε αποταμιευτής δικαιούται αποζημίωση μέχρι 20.000 ευρώ από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων για τις καταθέσεις, που τηρεί ανά τράπεζα. Το ανώτατο όριο κάλυψης προκύπτει αφού ληφθεί υπόψη το σύνολο των καταθέσεών του σε ένα πιστωτικό ίδρυμα και συμψηφιστούν οι υποχρεώσεις του (τυχόν δάνεια). Το ποσόν καταβάλλεται ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση.
3. Η διασπορά των καταθέσεων σε διαφορετικές τράπεζες εξασφαλίζει εγγύηση μεγαλύτερου ποσού, αλλά και αύξηση των πιθανοτήτων εμπλοκής σε… περιπέτειες.
4. Προσοχή. Σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων δεν καλύπτει ομολογίες και τραπεζικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα, υποχρεώσεις από αποδοχές συναλλαγματικών και από υποσχετικές επιστολές ή γραμμάτια έκδοσής τους ή repos.
5. Σε τέτοιες περιόδους η διατήρηση μεγάλης ρευστότητας στο σπίτι μπορεί να βγάλει κάποιον από περιπέτειες. Προσοχή όμως. Κυκλοφορούν και διαρρήκτες.
6. Η απόκτηση δολαρίων, Αγγλικών Λιρών και λιγότερο Ελβετικών Φράγκων και η διατήρησή τους εκτός τραπεζικού συστήματος μπορεί επίσης να δώσει λύσεις σε δύσκολες στιγμές.
7. Πολλοί επιστρέφουν στις χρυσές λίρες. Σίγουρη επιλογή αλλά εκτός από τον κίνδυνο των διαρρηκτών θα πρέπει να προσθέσουν και την πιθανότητα πολλές από όσες αγοράσουν να είναι κάλπικες. Οι τράπεζες δεν παραδίδουν λίρες, αλλά ένα χαρτί που βεβαιώνει ότι κατέχετε χρυσές λίρες. Πραγματικές χρυσές λίρες υπάρχουν στη μαύρη αγορά μαζί με τις… κίβδηλες.
8. Για μεγαλύτερα των 150.000 ευρώ ποσά μόνον η γη χωρίς ακίνητα-τα οικόπεδα και τα χωράφια δηλαδή-προσφέρονται για τοποθετήσεις, αλλά η αγορά τους απαιτεί χρόνο και κόπο.
Τέλος πρέπει να προειδοποιήσουμε τους «πονηρούς», που έχουν δάνεια και σκέπτονται ότι με την κατάρρευση μιας τράπεζας δεν πρόκειται να τα αποπληρώσουν ποτέ. Το δάνειό παραμένει σε ισχύ και θα πρέπει να συνεχίζετε να αποπληρώνετε κανονικά τις δόσεις σας. Το χαρτοφυλάκιο δανείων αποτελεί «περιουσιακό στοιχείο» της τράπεζας και μπορεί να πωληθεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.
Στην έσχατη περίπτωση, ο οργανισμός που θα αναλάβει την εκκαθάριση της τράπεζας θα διαχειριστεί τα δάνειά της και εσείς θα πληρώνετε δόσεις σε αυτόν. Μάλιστα υπάρχει ο κίνδυνος να κληθείτε να συμφωνήσετε στην τροποποίηση των όρων του δανείων με στόχο την πιο γρήγορη αποπληρωμή του με τραγικά αποτελέσματα για την οικιακή οικονομία.