Αναστάτωση επικρατεί στις διεθνείς αγορές, για το ενδεχόμενο των απεργιακών κινητοποιήσεων της 4ης Ιανουαρίου, από τους εργαζόμενους της εταιρείας Codelco της Χιλής.
Οι εργαζόμενοι της Codelco -της μεγαλύτερης παραγωγού χαλκού παγκοσμίως- ήδη απέρριψαν την συμφωνία που η διοίκηση τους πρότεινε για τη νέα συλλογική σύμβαση και απ’ ό,τι φαίνεται έπεται συνέχεια.
Πάντως, αναλυτές αναμένουν ότι μια ενδεχόμενη απεργιακή κινητοποίηση στο ανοικτό ορυχείο, από το οποίο εξορύσσεται το 4% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού, δεν θα διαρκέσει.
Η κρατική επιχείρηση ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει διαμεσολάβηση της κυβέρνησης, ώστε να αποτραπεί η απεργία. Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στην διοίκησή της είπαν ότι η μεσολάβηση δεν μοιάζει πιθανή.
Ενδεχόμενη απεργία θα σημάνει απώλεια 1.800 τόνων την ημέρα για τις διεθνείς αγορές. Οι τιμές του χαλκού ανέβηκαν κατά 3%, φθάνοντας το υψηλότερό τους επίπεδο τους τελευταίους 15 μήνες στο Λονδίνο, αλλά μειώθηκαν αργότερα.
Συνδικαλιστές στο ορυχείο (που είναι γνωστό και ως «Τσούκι») έλεγαν πως περίμεναν ότι οι εργάτες θα ενέκριναν την προσφορά της διοίκησης της επιχείρησης, και δήλωσαν ότι η συλλογική σύμβαση απορρίφθηκε μόλις με μερικές δεκάδες ψήφους διαφορά στην ψηφοφορία. Εργάτες ενεπλάκησαν σε διαπληκτισμούς με συνδικαλιστές μετά την ψηφοφορία, και κάποιοι εξ αυτών φώναξαν συνθήματα όπως «μαζί, το Τσούκι ποτέ δε θα ηττηθεί».
Εάν πράγματι αρχίσει απεργία στο συγκρότημα, η παραγωγή του οποίου αναμενόταν να φθάσει τους 565.000 τόνους χαλκού εφέτος, θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από το 1996.
Η πρόεδρος, Μισέλ Μπατσελέτ, η κυβέρνηση της οποίας βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από τις εξαγωγές χαλκού για να χρηματοδοτήσει το πακέτο στήριξης της οικονομίας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (και της πρώτης ύφεσης στη Χιλή εδώ και μια δεκαετία), κάλεσε τους εργάτες να επανεξετάσουν τη στάση τους.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι. «Δεν θα υπάρξει διάλογος πριν από την απεργία», είπε ο συνδικαλιστής Ερνάν Γκερέρο στους εργάτες στην έρημο Ατακάμα, στη Βόρεια Χιλή. «Το ότι η κυβέρνηση έχει πόρους για να αντιμετωπίζει κρίσεις το οφείλει σ’ εμάς», πρόσθεσε.