Της Άντζελας Πεΐτση

«Μαύρο» φθινόπωρο από τους φόρους που έρχονται περιμένουν οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών. Το πάζλ της ακρίβειας «ολοκληρώνουν» η αύξηση του ΦΠΑ, οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, η προκαταβολή φόρου, ο ΕΝΦΙΑ, η ανεργία και η έλλειψη αναπτυξιακών κινήτρων. Οι μαρτυρίες, που κατέγραψε το zougla.gr από παραγωγούς και εμπόρους στις λαϊκές αγορές είναι αδιάψευστες: «Χειρότερα δεν μπορεί να γίνει. Η φορολαίλαπα που έρχεται το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, προμηνύει πολύ δύσκολο χειμώνα που συνοδεύεται από ένα μεγάλο ερωτηματικό. Πως και από πού θα πληρωθούν όλοι αυτοί οι φόροι και ποιος θα αντέξει;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καταναλωτές έχουν περιοριστεί στα πλέον απαραίτητα και αναγκαία, μειώνοντας ακόμα και τις ποσότητες, ενώ όπως είπαν ιχθυέμποροι στο zougla.gr, «την κατάσταση τη γνωρίζετε. Οι άνθρωποι ψάχνουν κι από τα σκουπίδια για να φάνε. Χειροτερεύουν τα πράγματα και κανείς δεν ξέρει που θα οδηγηθούν. Ελάτε να δείτε το τι έχει να γίνει από το Σεπτέμβριο που θα μαζευτεί ο κόσμος».

Η «ανηφορική» κούρσα των αυξήσεων στα προϊόντα, με πρώτη την αύξηση του ΦΠΑ, δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την αγροτική παραγωγή. Οι ίδιοι οι παραγωγοί μιλούν για αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που πωλούνται στις λαϊκές αγορές, σε ποσοστό που αγγίζει ακόμα και το 10% σε σχέση με πέρσι. Το αυξημένο κόστος –όπως παραδέχονται οι παραγωγοί- εκ των πραγμάτων θα περάσει στην κατανάλωση, με ό,τι αποτέλεσμα συνεπάγεται αυτό. Δηλαδή, νέες αυξήσεις τιμών, πτώση κατανάλωσης, μείωση εσόδων και αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Οι παραγωγοί

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, Βασίλης Μακρίδης, μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr τόνισε: «Η κίνηση στις λαϊκές αγορές έως και σήμερα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό υποτονική. Κόσμος δεν υπάρχει. Ταυτόχρονα, και, «δυστυχώς» υπάρχει έλλειψη χρημάτων. Όταν λοιπόν, λείπουν τα χρήματα, δημιουργείται στάση του εμπορίου. Γενικότερα όλα τα γεωργικά εφόδια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της αύξησης του ΦΠΑ άρα και το κόστος παραγωγής έχει γίνει μεγαλύτερο. Αυτό συνεπάγεται πως θα μετακυλίσει στον καταναλωτή.

Ο καταναλωτής δυστυχώς βρίσκεται σε ανέχεια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει και που θα οδηγηθούν τα πράγματα το χειμώνα». Ο κ. Μακρίδης, παράλληλα υπογράμμισε: «Το μεγάλο ερωτηματικό που έχει δημιουργηθεί είναι «το πώς θα βγει» οικονομικά ο χειμώνας που έρχεται. Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος, όταν έχει χρήματα αγοράζει. Αυτό μας έχει διδάξει η εμπειρία μας, μετά από 31 χρόνια στους πάγκους των λαϊκών αγορών. Σήμερα, όμως παίρνει μόνον τα απαραίτητα. Αναγκαστικά, μειώνει τις ποσότητες που αγοράζει, για να μπορέσει να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Γενικά η αγοραστική κίνηση είναι πεσμένη. Ό,τι αγοράζει πλέον, ο καταναλωτής, είναι «μετρημένο». Η βαρύτητα έχει πέσει στα είδη πρώτης ανάγκης. Π.χ. σπανάκι, πράσο θα αγοράσει, αλλά τα φρούτα μπαίνουν σε «δεύτερη» μοίρα».

Οι τιμές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παραγωγοί σε Μακεδονία – Θράκη και Θεσσαλία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αν και προσπαθούν να κρατούν χαμηλές τις τιμές των προϊόντων που πωλούν «αυτό» είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς έχει αυξηθεί κατά πολύ, το κόστος παραγωγής. Ο κ. Μακρίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του zougla.gr παραδέχεται πως φέτος τα προϊόντα είναι ακριβότερα έως και 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά. «Τα πάντα είναι προσφορά και ζήτηση. Ένα προϊόν που σήμερα βρίσκεται σε έλλειψη, είναι τα βιομηχανικά ροδάκινα και καταγράφει μεγάλη ζήτηση. Η τιμή σ’ αυτήν την περίπτωση, είναι σαφώς πολύ καλύτερη».



Οι έμποροι – παραγωγοί

Το zougla.gr κατέγραψε τις απόψεις ιχθυεμπόρων, τόσο για την οικονομική εικόνα των καταναλωτών όσο και την προσωπική τους επαγγελματική κατάσταση.

Α) «Ο κόσμος υποφέρει. Ψάχνει από τα σκουπίδια για να βρει να φάει. Σε λίγο καιρό που θα μαζευτεί ο κόσμος, ελάτε να δείτε το θα γίνεται μέσα στις λαϊκές αγορές. Για όλο τον κόσμο είναι πάρα πολύ δύσκολα. Χαρακτηριστικά να σας πως, πως ήδη κατεβάζω τις τιμές των θαλασσινών κατά ένα ευρώ, αλλιώς δεν πρόκειται να πουληθούν. Όσο για τους φόρους, ως ελεύθερος επαγγελματίας, ένα έχω να πω: «βαρέθηκα να πληρώνω».

Β) «Επιβιώνουμε με το ζόρι κι εμείς και ο κόσμος. Γιατί κι εμείς είμαστε μέσα στον κόσμο. Ακριβαίνουν τα πάντα, οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα. Οι συντάξεις κόβονται μονίμως, οι φόροι αυξάνονται. Δεν ξέρω τι να πω. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Δεν νομίζω αυτό που ζούμε στην «εδώ» να υπάρχει αλλού. Είναι εξωπραγματικό. Είναι χάλια τα πράγματα, χειρότερα δε γίνεται».

Γ) «Ο κόσμος δεν ψωνίζει. Όλα τους φαίνονται ακριβά, είτε είναι τρία ευρώ είτε είναι πέντε ευρώ. Στις λαϊκές ο κόσμος πηγαίνει μετά τις 12:30 το μεσημέρι που πέφτουν οι τιμές. Περιμένουμε «μαύρο» Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, με όλους αυτούς τους φόρους που έρχονται. Υπάρχει κανείς που να περιμένει «κάτι» καλύτερο. Κανείς. Εμείς τότε γιατί να «το» περιμένουμε; Παρόλο που είμαστε στα είδη τροφίμων, δεν υπάρχει ζήτηση. Σε μας θα έρθουν μόνον ό,τι για τζάμπα. Θα κάνουν το παζάρι τους, και, επί των τιμών που κατεβάζουμε. Γιατί φωνάζουμε πλέον στις λαϊκές πως δεν έχουμε δουλειά. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο. Γιατί έρχονται για φθηνά. Στα μαγαζιά δεν κατεβάζουν τις τιμές. Τρία ευρώ είναι το ένα προϊόν, δέκα ευρώ είναι το άλλο, θα πληρώσουν αντίστοιχα τρία ευρώ και δέκα. Εδώ, έχει έντεκα σου λένε κράτα δέκα, από την κομμένη την τιμή, όχι από την κανονική»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης