Με συστάσεις και προειδοποιήσεις επιχειρεί τώρα να ελέγξει τη συμπεριφορά των τραπεζών, που με κυρίαρχο το «άγχος επιβίωσης», αλλά και με σαφή τάση έντασης του μεταξύ τους ανταγωνισμού, «ακριβαίνουν» το χρήμα, παρά το γεγονός ότι τα βασικά επιτόκια μειώνονται παγκοσμίως. Βεβαίως, η ρευστότητα του συστήματος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και έτσι το όποιο χρήμα διατίθεται ,παραμένει πανάκριβο, ενώ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να ακριβαίνει τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα.
Με νέα δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης εξαπολύει νέες απειλές προς τις τράπεζες, από τις οποίες ζητεί να ασκήσουν…κοινωνική πολιτική και μάλιστα σε βάρος τους.
«Οι τράπεζες θα πρέπει να σταθμίσουν το κοινωνικό συμφέρον πάνω από το ιδιωτικό τους συμφέρον. Εάν δεν μπορούν να το κάνουν, η κυβέρνηση έχει τον τρόπο να το εξασφαλίσει».
Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα μπουν οι τράπεζες στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας.
Λίγο νωρίτερα, επιστολή στη διοίκηση της Εθνικής, καθώς και στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος απέστειλε το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι «οι καταγγελλόμενες από τους καταναλωτές μονομερείς τροποποιήσεις ελέγχονται για καταχρηστικότητα, λόγω παραβίασης των κανόνων διαφάνειας, απαιτώντας ουσιαστικά τη συμμόρφωσή τους. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιεί ότι θα κινηθεί άμεσα για την επιβολή όλων των προβλεπόμενων από το νόμο κυρώσεων.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, «από καταγγελίες καταναλωτών έγινε γνωστό ότι η Εθνική γνωστοποιεί μονομερώς και εξατομικευμένα στους χρήστες πιστωτικών καρτών διάφορες αναπροσαρμογές στα τιμολόγιά της. Μάλιστα οι καταναλωτές τίθενται ενώπιον του διλλήματος της αποδοχής των αναπροσαρμογών ή της άμεσης πληρωμής όλων των ανεξοφλήτων ποσών. Ανάλογες συμπεριφορές διερευνώνται και για άλλες τράπεζες».
Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι «από ολόκληρο το θεσμικό πλέγμα που διέπει τη χρήση πιστωτικών καρτών προκύπτει με σαφήνεια ότι απαγορεύεται η μονομερής τροποποίηση όρων, και δη επιτοκίου, χωρίς να έχουν καθοριστεί εκ των προτέρων συγκεκριμένα και εύλογα για τον καταναλωτή κριτήρια».
«Η περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών», συνέχισε ο κ. Φώλιας, και μάλιστα κάτω από τις δυσκολίες της παρούσας συγκυρίας, είναι τουλάχιστον άστοχη. Αν κάποιες τράπεζες επιδιώκουν να ενισχύσουν την επάρκειά τους, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ρυθμίσεις στις οποίες μπορούν να ενταχθούν. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε όμως αυτό να γίνει κατά τρόπο καταχρηστικό και αδιαφανή σε βάρος των καταναλωτών».