Μέσω τουρκικής τράπεζας λαμβάνει το Ιράν τις πληρωμές της Ινδίας για τις πωλήσεις πετρελαίου, σύμφωνα με δήλωση του γενικού διευθυντή της National Iranian Oil.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Mohsen Ghamsari σε δηλώσεις στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τις εξαγωγές στην Ινδία και πως τα χρήματα συνεχίζουν να μεταφέρονται μέσω τουρκικής τράπεζας.

Ωστόσο, ο Ghamsari τόνισε πως η τράπεζα έχει προειδοποιήσει πως τις ιρανικές αρχές πως δεν θα κάνει δεχτές πληρωμές νέων πελατών για το πετρέλαιο του Ιράν.

Η Ινδία, η οποία αγοράζει περίπου 400.000 βαρέλια ημερησίως από το Ιράν, έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για τη δυνατότητα συνέχισης των πληρωμών μέσω της τουρκικής τράπεζας. Την Τρίτη η Ινδία ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο παρά τις πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Σημειώνεται πως το Ιράν είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ινδίας μετά τη Σαουδική Αραβία καθώς παρέχει το 12% των αναγκών της με ετήσιο κόστος περίπου 12 δισ. δολάρια.

Πηγή:capital
Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης