Οι τιμές του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ενδέχεται να αγγίξουν τα 70 έως 75 δολάρια το βαρέλι στα τέλη του 2009, εν μέρει λόγω του ότι οι κερδοσκόποι επιστρέφουν στις αγορές εμπορευμάτων, εκτιμά ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αμπντάλα αλ Μπάντρι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σήμερα, στη Βιέννη, μία ημέρα μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητες τις ποσοστώσεις που διέπουν την παραγωγή των χωρών-μελών του, ο κ. αλ Μπάντρι είπε ότι το κλίμα αισιοδοξίας για τη βελτίωση της οικονομίας κινεί τις διεθνείς αγορές πετρελαίου και όχι η αύξηση της ζήτησης, καθώς αρχικές ενδείξεις για το τελευταίο διαπιστώνονται μόνο στην Ασία.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, αυτή η ανάκαμψη όπως τη βλέπουμε να έρχεται σήμερα, νομίζω ότι, στα τέλη του χρόνου, θα δούμε τιμές στα επίπεδα των 70 με 75 δολαρίων το βαρέλι», είπε ο κ. αλ Μπάντρι.

Χθες, ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, κ. Αλι αλ Ναΐμι, έκανε λόγο για πιθανή άνοδο στα 75 με 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο επικεφαλής της λιβυκής αντιπροσωπείας στον ΟΠΕΚ κ. Σόκρι Γάνεμ -σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο Ρόιτερ- προέβη στην εκτίμηση για ενδεχόμενη εκτίναξη της τιμής στα 85 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές εξακολουθούν και σήμερα να κινούνται ανοδικά, με την τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού να αγγίζει, το μεσημέρι, τα 66,11 δολάρια, κερδίζοντας 1,03 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο».

Το αντίστοιχο προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού τύπου μπρεντ κέρδιζε 1,04 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή «κλεισίματος», με την τιμή του να ανέρχεται στα 65,43 δολάρια.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ προέτρεψε τις χώρες-μέλη του οργανισμού να συμμορφωθούν με τις ισχύουσες ποσοστώσεις για να φέρουν σε χαμηλότερα επίπεδα τα παγκόσμια διαθέσιμα, εμπορικά αποθέματα πετρελαίου.

Είπε ότι την πολιτική του διεθνούς οργανισμού για μείωση αυτών των αποθεμάτων υπονομεύει η αύξηση της παραγωγής των εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

«Κανείς τους δεν μείωσε την παραγωγή, όλοι αύξησαν την παραγωγή, με μοναδική εξαίρεση το Μεξικό», είπε ο κ. αλ Μπάντρι. «Εάν οι τιμές κινηθούν ανοδικά και τα επίπεδα υποχωρήσουν κάτω από τις 52 ημέρες, νομίζω ότι ο ΟΠΕΚ θα πάρει μια θετική απόφαση να μην εμποδίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει υποχώρηση των παγκόσμιων διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων σε αυτά τα επίπεδα πριν τα τέλη του 2009 ή το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Τα επίπεδα αυτών των αποθεμάτων είναι υψηλά, επιτρέποντας -σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας- την κάλυψη των αναγκών για 62,4 ημέρες, δέκα ημέρες περισσότερες από το χρονικό διάστημα που θεωρεί «άνετο» ο ΟΠΕΚ. Αναφερόμενος στα σημερινά επίπεδα των αποθεμάτων, ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμαντ μπιν Ντάεν αλ Χάμλι, είπε ότι αυτό ήταν μια μεγάλη κρίση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Ρόιτερ, στο περιθώριο συνεδρίου στο Μόναχο, ο κ. αλ Χάμλι είπε ότι τα αποθέματα θα υποχωρήσουν μόλις ανακάμψει η ζήτηση και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ήδη αρχικές ενδείξεις για μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία.

Δεν γνωρίζω το πότε θα αρχίσει να αυξάνει η ζήτηση, αλλά οι ενδείξεις υπάρχουν. Η Ασία είναι μια περιοχή με τέτοιες ενδείξεις. Είμαστε σχεδόν στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Τότε είναι που αρχίζει η αύξηση της ζήτησης κατά τη θερινή περίοδο από τους Αμερικανούς αυτοκινητιστές», είπε ο κ. αλ Χάμλι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης