Μη βιώσιμο βρίσκει το ελληνικό χρέος, σε όλα του τα σενάρια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως αποκάλυψαν καλά ενημερωμένες πηγές στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής». Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, οι τεχνοκράτες του Ταμείου έχουν περιλάβει στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους τους (DSA) και σενάριο που ενσωματώνει τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ μετά. 

Ενδεικτικό είναι, μάλιστα, ότι ούτε με αυτές τις παραδοχές θεωρούν ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» αναφέρει, παράλληλα, ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να διαμηνύσει ότι εάν οι πιστωτές δεν προσφέρουν περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης, το ΔΝΤ δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως φαίνεται, το βασικό σενάριο του ΔΝΤ δεν διαφέρει από εκείνο που είχε παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο, μετά την εξέταση της ελληνικής οικονομίας με βάση του «άρθρο IV». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απαισιόδοξες παραδοχές του για τον ρυθμό ανάπτυξης και το επιτόκιο δανεισμού καθιστούν το χρέος μη βιώσιμο, μετά το 2030, καθώς οι ανάγκες εξυπηρέτησής του θα ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ. 

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές, με πιθανότερες ημερομηνίες τη Δευτέρα 17 Ιουλίου ή την Τρίτη 18 Ιουλίου. Στις προϋποθέσεις που τίθενται για την επιτυχία της έκδοσης, η οποία θα είναι διάρκειας 3 ή 5 ετών, είναι, όπως γράφει και η εφημερίδα «Το Βήμα», το χαμηλό σχετικά επιτόκιο, αλλά και η διασφάλιση αυξημένου ενδιαφέροντος των θεσμικών επενδυτών, που θα οδηγήσει σε υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης