Ανατροπή δεδομένων σχετικά με την πορεία του εξωτερικού εμπορίου της χώρας κατά το επτάμηνο του 2012, προκαλούν τα στοιχεία εξαγωγών και εισαγωγών από τρίτες χώρες, σύμφωνα με ανάλυση τού Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον περασμένο Ιούνιο. Επιβεβαιώνεται το γεγονός της μείωσης των εξαγωγών -για πρώτη φορά τους τελευταίους 20 μήνες- προς τις Τρίτες Χώρες, ενώ σημειώνεται σημαντική αύξηση των εισαγωγών από αγορές εκτός Ε.Ε.

Ωστόσο, οι ρυθμοί εξέλιξης των εξαγωγών παραμένουν θετικοί και στο επτάμηνο του 2012 προκύπτει αύξηση 6,1%.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η Ελλάδα γίνεται ολοένα και περισσότερο μία πιο ανοικτή οικονομία. Οι Έλληνες εξαγωγείς ανοίγουν νέες αγορές, αλλά ταυτόχρονα η κρίση ευνοεί τις εισαγωγές από Τρίτες, κυρίως, αναπτυσσόμενες χώρες. H αναπτυξιακή ισορροπία θα πρέπει να βασίζεται στην επέκταση της παραγωγικής βάσης στην Ελλάδα, αλλά και την εδραίωση της χώρας σαν διαμετακομιστικό κέντρο μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας. Για το λόγο αυτό ο ΠΣΕ υποστηρίζει δράσεις δικτύωσης και συνεργασίας μεταξύ εξαγωγέων και μεταφορέων, ενώ έχει υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις ενίσχυσης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας μέσω του ΕΣΠΑ, του αναπτυξιακού νόμου και κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)».

Να σημειωθεί ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων διοργανώνει το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, ημερίδα Δικτύωσης Εξαγωγέων και Μεταφορέων, στο ξενοδοχείο «Hilton», ώρα 10.00, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Πηγή:kerdos
Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης