Η ακρίβεια «καλπάζει» και οι εμπλεκόμενοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα επωμιστεί την απαιτούμενη απώλεια για τη συγκράτησή τους, με θεατές τους καταναλωτές, που παρακολουθούν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται καθημερινά.
Η παρεμβατική λογική που έχει αρχίσει να κυριαρχεί στη χώρα μας για τη ρύθμιση της αγοράς προκαλεί τριβές μεταξύ κράτους, εμπόρων βιομηχάνων, παραγωγών και καταναλωτών.
Η κυβερνητική πλευρά κάνει έκκληση μείωσης των τιμών στα είδη διατροφής, την οποία όμως συνοδεύει με έμμεσες απειλές για λήψη αυστηρών μέτρων κατά του εμπορίου και της βιομηχανίας.
«Μειώστε το ΦΠΑ στο μισό», απαντούν παράγοντες της αγοράς, ζητώντας να επωμισθεί και το κράτος ένα μέρος του προβλήματος και κυρίως της απώλειας εσόδων. Η πρόταση συνοδεύεται από την παροχή συμφωνίας κυρίων για εξάμηνο πάγωμα των τιμών.
Αρνητική είναι η απάντηση της κυβέρνησης, που επιδιώκει μόνο το δεύτερο σκέλος, του «παγώματος» των τιμών, υπό την απειλή νέου δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο προϋπολογισμός και η υστέρηση των δημοσίων εσόδων έχουν ήδη προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, που ήδη αναζητά τρόπους αύξησης όσων εισπράττει το κράτος.
Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 4,3% τον Απρίλιο και κατά 6,3% το τετράμηνο, όταν στο σύνολο του έτους για την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού απαιτείται αύξηση 12,1%.
Τον περασμένο μήνα τα έσοδα των εφοριών από ΦΠΑ σημείωσαν αύξηση μόλις κατά 1%, καθώς οι καταναλωτές έχουν μειώσει τις πράξεις τους και οι λιανικές πωλήσεις πέφτουν μειώνονται από μήνα σε μήνα.