Νέες κινήσεις «υψηλού ρίσκου» για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος στη χώρα καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα.
Το παρασκήνιο είναι εξαιρετικά έντονο και οι εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται ραγδαίες το πολύ ως το τέλος του μήνα.
Μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών, του υπουργείου Οικονομίας και της Τράπεζας της Ελλάδας μαίνεται αυτές τις ώρες αγώνας επιβολής και όχι συνεννόησης.
Μετά την επίσημη ανακοίνωση της Μarfin Popular Bank ότι δεν θα κάνει χρήση της κρατικής βοηθείας και η Εθνική τράπεζα βρίσκεται πολύ κοντά στην ίδια απόφαση, λόγω της αυξημένης ρευστότητας που διαθέτει. Αυτές οι κινήσεις όμως εκθέτουν τις μικρότερες και πιο αδύναμες τράπεζες, που αναγκάζονται έτσι -έστω έμμεσα- να παραδεχθούν ότι έχουν ανάγκη στήριξης.
Προφανώς, μεγάλος πυρήνας των υπόλοιπων τραπεζών πιέζει για κοινή στάση και ενιαία συμμετοχή στο πακέτο, ώστε να μη θεωρηθούν αυτές οι “αδύναμοι κρίκοι” στην αγορά…
Ωστόσο, ο αγώνας δρόμου για την εξασφάλιση ακόμη μεγαλύτερου αριθμού καταθετών αποδεικνύεται ισχυρότερος από την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται λήξασα.
Την ίδια ώρα, στο «παιγνίδι» των κρατικών ενισχύσεων επιδιώκουν να μπουν φορείς από άλλους κλάδους της οικονομίας, πιέζοντας για δημοσιοποίηση των ονομάτων των τραπεζών που θα ενταχθούν στα μέτρα της κυβέρνησης, κίνηση που έγινε και κατά την εφαρμογή του σχεδίου Μπράουν στη Βρετανία. Στην ουσία όμως επιδιώκουν οικονομική αρωγή για κλάδους της οικονομίας, που πλήττονται ή πρόκειται να πληγούν από την κρίση.