Μεγάλη ανατροπή στην αγορά γάλακτος της χώρας μας έρχεται από την Πρωτοχρονιά μετά την «ήττα» της Λούκα Κατσέλη για το θέμα και την επικράτηση της Κατερίνας Μπατζελή, η οποία ουσιαστικά το πήρε… επάνω της.

Έτσι, υποχρεωμένες να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης στο γάλα είναι από 1η Ιανουαρίου 2010 οι γαλακτοβιομηχανίες, καθώς αύριο, 31 Δεκεμβρίου 2009, εκπνέει η προθεσμία για την εφαρμογή της σχετικής αγορανομικής διάταξης. Σύμφωνα με απολύτως επιβεβαιωμένες πληροφορίες, νέα παράταση δε θα δοθεί, όπως έχει ήδη αποφασίσει η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, υιοθετώντας την άποψη που επιμόνως διατύπωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κα Μπατζελή ζήτησε επίμονα να μη δοθεί νέα παράταση, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος αλλά και για να γνωρίζουν οι καταναλωτές από ποια χώρα προέρχεται το γάλα που επιλέγουν να καταναλώσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κα Κατσέλη συμμερίστηκε την άποψη της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και μάλιστα συμφώνησαν ότι αν υπάρξει όχληση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ως γνωστόν ο προϊστάμενος της Επιτροπής Τροφίμων και Ποτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αντίθετος), να τη διαχειριστούν όταν αυτή προκύψει.

Άλλωστε, ως τον προσεχή Μάιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να θεσπίσει ανάλογη διάταξη (αναγραφή χώρας προέλευσης) για όλα τα τρόφιμα.

Το θέμα ξεκινά από τον περασμένο Απρίλιο, όταν μετά από έντονες πιέσεις του ΣΕΚ και των κτηνοτρόφων, ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος, θεσμοθέτησε με αγορανομική διάταξη την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια κίνηση που αποσκοπούσε στην ενίσχυση των ελληνικής προέλευσης γαλακτοκομικών, αλλά και στην ορθή ενημέρωση των καταναλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότερες επιχειρήσεις του χώρου όπως η Vivartia, η Danone, ο Όλυμπος, η ΜΕΒΓΑΛ, κ.α., εναρμόνισαν την πολιτική τους με την εν λόγω διάταξη, καθώς είχαν προθεσμία έως τις 31 του προηγουμένου Οκτωβρίου. Όμως, λίγο πριν τις εκλογές, στις 23 Σεπτεμβρίου, ο υφυπουργός προσπάθησε να παρατείνει την υποχρέωση της εφαρμογής έως το τέλος του 2009. Μια απόφαση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις του κτηνοτροφικού κόσμου και ένα 24ωρο μετά ανακάλεσε την απόφασή του, την οποία δικαιολόγησε πως είχε γίνει κατόπιν αλληλογραφίας του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Και ενώ όλοι είχαν εφησυχάσει πως η εφαρμογή της απόφασης όδευε προς το τέλος, δύο μέρες πριν την εφαρμογή της την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, η υπουργός Λούκα Κατσέλη έδωσε με τη σειρά της αναβολή έως τις 31 Δεκεμβρίου. Η είδηση της παράτασης προκάλεσε εκ νέου αντιδράσεις.

Σε κοινή επιστολή τους, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, υποστήριζαν τότε πως η αιφνιδιαστική απόφαση «με την οποία παρατείνεται η υποχρέωση των γαλακτοβιομηχανιών να αναγράφουν στις συσκευασίες την προέλευση του γάλακτος, αποτελεί πλήγμα για τα συμφέροντα της ελληνικής κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων της χώρας, ενώ θίγει και τους ίδιους τους καταναλωτές, οι οποίοι αδυνατούν έτσι να διακρίνουν την ταυτότητα και την προέλευση του γάλακτος» και σημείωναν πως «εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων βιομηχανιών που δεν απορροφούν σχεδόν καθόλου ελληνικό γάλα και τα προϊόντα που διοχετεύουν στην ελληνική αγορά είναι από εισαγόμενο γάλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης