Μια σερά από νομοσχέδια βρίσκονται στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει σήμερα στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το πρώτο θέμα που θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση δεν είναι άλλο από την ακρίβεια η οποία πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά, με τις τιμές στα είδη καθημερινής κατανάλωσης να έχουν πάρει την …ανηφόρα και να αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για το πορτοφόλι των καταναλωτών.

Άλλωστε η ακρίβεια στο ράφι των σούπερ μάρκετ τρομοκρατεί την κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να βρει τρόπους προκειμένου να μειωθούν οι τιμές. Άλλωστε πολλά προϊόντα, όπως είναι γνωστό, πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρά το γεγονός ότι αυτά είναι ελληνικής ετικέτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πραγματικά έχει σημάνει συναγερμός για την ακρίβεια στο Μαξίμου καθώς το κυβερνητικό επιτελείο βλέπει τα ποσοστά της κυβέρνησης να μειώνονται στις δημοσκοπήσεις εξαιτίας της λαίλαπας ακρίβειας που αδειάζει τις τσέπες των καταναλωτών και προσπαθεί με διάφορα ημίμετρα να μειώσει τις τιμές στα ράφια.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα παρουσιάσει την εφαρμογή των μέτρων κατά της ακρίβειας και το νομοσχέδιο για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Πρώτο θέμα λοιπόν, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι η παρουσίαση των μέτρων από τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Σκρέκα για τις μειώσεις των τιμών στα βασικά αγαθά στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ο ίδιος μιλώντας χθες στην ΕΡΤ,  υπογράμμισε ότι θα δημοσιοποιηθούν οι μειώσεις στις τιμές σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, οι οποίες θα είναι της τάξης του 10-15% σε αρκετούς κωδικούς προϊόντων, ενώ με τους νέους τιμοκαταλόγους οι προσφορές, ιδίως στα είδη που αφορούν σε 1+1 προϊόν, θα είναι πιο «κανονικές» και όχι πλασματικές. Οι πρώτες κατηγορίες, όπου παρατηρούνται σημαντικές μειώσεις, είναι τα καθαριστικά σπιτιού, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, οι βρεφικές πάνες, αλλά και στο βρεφικό γάλα, προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν επίγνωση των τιμών πριν την εφαρμογή των νέων τιμοκαταλόγων αλλά και μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Σε ό,τι αφορά συνολικά τη θεματολογία του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια του νομοσχεδίου: α) Έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, β) Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, γ) Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη του νομοσχεδίου: α) Θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα, β) Ελεγκτικά όργανα και έλεγχοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/2118 σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και μέτρα προσαρμογής στον Κανονισμό 2022/858 σχετικά με ένα πιλοτικό καθεστώς για υποδομές της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ερανιστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας,

-Εισήγηση από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα σχετικά με την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τέλος, αργά το απόγευμα και συγκεκριμένα στις 20:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics με θέμα «Μεταπολίτευση. 50 χρόνια μετά». Ο Πρωθυπουργός θα έχει συζήτηση με τον διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά και τον Καθηγητή Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ και διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Κώστα Κωστή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης