Την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και την αντικατάστασή του με έκπτωση από τον τελικό φόρο κατά ανώτατο όριο 2.160 ευρώ, τέσσερα φορολογικά κλιμάκια από οκτώ που είναι σήμερα, κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των διάφορων εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος, καθώς και κατάργηση της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους εισηγείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην κυβέρνηση.

Στην πολυσέλιδη έκθεση προτείνει τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των εισοδημάτων, και όπως προκύπτει από τις αναλύσεις το αποτέλεσμα είναι ουδέτερο για τα δημόσια ταμεία, ωστόσο σε κάθε περίπτωση υπάρχει μετατόπιση του φορολογικού βάρους Η έκθεση του τεχνικού κλιμακίου θα αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου η κατάρτιση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης ενημέρωσε τις προηγούμενες μέρες τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο θα κατατεθούν τρία φορολογικά νομοσχέδια.

Το σημαντικότερο είναι το τρίτο νομοσχέδιο που αφορά τη φορολογία εισοδήματος δεδομένου ότι έρχονται σαρωτικές αλλαγές που πιθανόν να οδηγήσουν σε πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις ακόμα και όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Ειδικότερα η πρόταση του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση για μία συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος προβλέπει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Μείωση των φορολογικών κλιμακίων σε τρία ή τέσσερα. Ειδικότερα:

– Από 0-22.000 ευρώ συντελεστής 18%

– 22.001-45.000 ευρώ συντελεστής 35%

– 45.001-100.000 ευρώ συντελεστής 40%

– Πάνω από 100.001 ευρώ συντελεστής 45%

2. Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και αντικατάστασή του με έκπτωση από τον τελικό φόρο μέχρι και 2.160 ευρώ με δικαιολογητικά.

3. Κατάργηση φοροαπαλλαγών με άμεσο όφελος 700 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα συστήνεται:

– Η κατάργηση ή μείωση των απαλλαγών που σχετίζονται με την υγεία (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη).

– Κατάργηση η μείωση των αφορολογήτων ορίων που ισχύουν για τις οικογένειες με παιδιά. Το κόστος ανέρχεται για τον προϋπολογισμό στα 438 εκατ. ευρώ και το απολαμβάνουν 1,4 εκατ. φορολογούμενοι. Το ΔΝΤ προτείνει την αντικατάστασή του με κάποιο επίδομα.

– Κατάργηση της έκπτωσης των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία.

– Για τις φοροαπαλλαγές που χορηγούνται στους αναπήρους με ποσοστό άνω του 67% αναπηρία, στα θύματα πολέμου, στους τυφλούς και στους νεφροπαθείς, προτείνεται η κατάργησή τους και η θέσπιση άλλου είδους εκπτώσεων μικρότερου δημοσιονομικού κόστους. Διαφορετικά συστήνεται να καταργηθούν για όλες τις κατηγορίες πλην των αναπήρων με ποσοστό άνω του 67%.

– Κατάργηση των εκπτώσεων για δωρεές σε πολιτιστικά ιδρύματα.

4. Κατάργηση της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κίνητρο για τη συλλογή περισσοτέρων αποδείξεων εφόσον συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες από τους φορολογούμενους, ενώ οι εφοριακοί είναι δύσκολο να διασταυρώσουν τα στοιχεία αυτών.

5. Θέσπιση αφορολογήτου ορίου για δαπάνες επισκευής και συντήρησης ακινήτων κ.λπ. ως σταθερό ποσοστό επί του εισοδήματος από μισθώματα.

6. Αύξηση των ανωτάτων ορίων εισφορών στο ΙΚΑ για να διευρυνθεί η βάση και μείωση των συντελεστών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

7. Αύξηση αυτοτελούς φορολόγησης ομολόγων και τόκων καταθέσεων από το 10% στο 20% (στο βαθμό που το επιτρέπει η οικονομική ανάκαμψη).

8. Επιβολή παρακράτησης φόρου 25% στα εισοδήματα από μερίσματα και κατάργηση συμψηφισμού του φόρου επί των μερισμάτων.

9. Ένταξη αυτοαπασχολουμένων στο ΙΚΑ και αναμόρφωση της λειτουργίας του ΙΚΑ ώστε να χρηματοδοτείται απευθείας από φόρους.

Πηγή: Καθημερινή
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης