Στο πλευρό των… καταθετών και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Μετά την πολιτική δέσμευση για εγγύηση των ελληνικών καταθέσεων του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η απόλυτη εγγύηση των καταθέσεων, ώστε να επιτευχθεί κλίμα ηρεμίας και ασφάλειας στην αγορά.
Ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εγγύηση των καταθέσεων και ταυτόχρονα θα καταθέσει σειρά προτάσεων για την ακόμη μεγαλύτερη θωράκιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.
Την ίδια στιγμή, νέες διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και διεκδικήσεις για την προστασία των δανειοληπτών και των καταθετών.
Ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παρέλειψε να κάνει κριτική σε ορισμένες από τις κυβερνητικές επιλογές.
Για την κρίση που διέρχεται η χώρα, δεν φταίει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά η κυβέρνηση και οι πολιτικές της, η οποία πάει να κρύψει τις ευθύνες της και τα προβλήματα κάτω από το χαλί της διεθνούς κρίσης, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για κρίση θεσμών, κρίση της πολιτικής ζωής του τόπου, κρίση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, που, όπως είπε, πλήττει την τσέπη του πιο φτωχού Έλληνα και Ελληνίδας.
Η διεθνής κρίση δεν έχει ακουμπήσει ακόμα τη μέση ελληνική οικογένεια, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ευτυχώς απέφυγε τα δομημένα ομόλογα και επέλεξε τις επενδύσεις ειδικά στην περιοχή των Βαλκανίων.
“Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τα νεύρα των καταθετών σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή… Σε μία κρίση, αυτό που απαιτείται είναι αξιοπιστία και ψυχραιμία και τις έχει χάσει και τις δύο η κυβέρνηση, η οποία παραπαίει και ασχολείται με τα δικά της αδιέξοδα”, παρατήρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, θα φροντίσει αν χτυπήσει η διεθνής κρίση να βγει αλώβητος ο ελληνικός λαός. Το καθήκον μας είναι εθνικό απέναντι στη διεθνή κρίση… «Προέχει να καθησυχάσουμε τους καταθέτες», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα αμφισβητήσει την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης και θα στηρίξει επί της αρχής την όποια νομοθετική πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου.
Οι δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα είναι περιορισμένες, καθώς η έκθεσή του στα προϊόντα εκείνα που οδήγησαν σε «λουκέτο» πολλούς ξένους ομίλους είναι μικρή «για την κλίμακα δραστηριοτήτων των ελληνικών τραπεζών και για τα κεφάλαια τα οποία έχουν», τόνισε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξή ο κ. Προβόπουλος, αν και εξέφρασε την ανησυχία του για το βάθος της κρίσης, επισήμανε ότι η επίπτωση των «προβληματικών» προϊόντων στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών φαίνεται μέχρι στιγμής ότι θα είναι «πολύ μικρή και απορροφήσιμη».
«Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία καμία», ξεκαθάρισε ο διοικητής της ΤτΕ, ενώ προειδοποίησε πως σε περίπτωση που οι τράπεζες σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, προκειμένου να ανταγωνιστούν η μία την άλλη, «θα τις στείλουμε και στον εισαγγελέα και θα παρέμβουμε και εμείς». Όπως ανέφερε, άλλωστε, έχει ήδη απευθύνει αυστηρές συστάσεις στα μέλη τους και στα στελέχη τους.
Παράλληλα, συνέστησε στις τράπεζες να εφαρμόζουν αυστηρά πιστοδοτικά κριτήρια, δηλαδή να μη δανείζουν σε νοικοκυριά που δεν συγκεντρώνουν τις σωστές προϋποθέσεις. Όπως τόνισε, σε αντίθετη περίπτωση ενδεχομένως να υπάρξουν μεγάλοι κίνδυνοι για τις ίδιες τις τράπεζες και για τους καταθέτες.
Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι κάθε χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη τα προβλήματά της, δεδομένου ότι αυτά δεν είναι της ίδιας κλίμακας σε όλες τις χώρες.
Παρόλα αυτά, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιες εβδομάδες το Eurogroup, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των λεγόμενων συστημάτων εγγύησης καταθέσεων σε βάση που να έχει κοινά στοιχεία για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και εκτίμησε ότι ίσως πολύ σύντομα δούμε τις κατευθύνσεις αυτές.
Όσον αφορά στις έντονες εικασίες των τελευταίων ωρών για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ο κ. Προβόπουλος αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, ωστόσο παρέπεμψε στις δηλώσεις του διοικητή της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Την ανησυχία του για το γεγονός ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει περάσει στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στα νοικοκυριά και τους δανειολήπτες, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο.
Δεσμεύθηκε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα καταθέσει «πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και διεκδικήσεις για την προστασία των δανειοληπτών και των καταθετών, ιδιαιτέρως βεβαίως για όλους όσους έχουν μικρά εισοδήματα και μικρές καταθέσεις».
Αιτία που έχει φέρει την Ελλάδα στη δίνη –όπως είπε- μιας οικονομικής κρίσης είναι «μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζεται και στη χώρα μας και στην Ευρώπη και διεθνώς».
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, αναφερόμενος στις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις, υπογράμμισε: «δεν μπορεί να υπάρχει τραπεζικό σύστημα χωρίς ισχυρή κρατική εγγύηση και ευρεία κοινωνική υποστήριξη» και ότι είναι αναγκαία «μια νέα αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με ιδιαίτερη και ισχυρή την παρουσία και το ρόλο του δημοσίου και βεβαίως με αυξημένο δημόσιο κοινωνικό έλεγχο».
Τόνισε δε, ότι «οι τράπεζες δεν μπορεί να υποκαθιστούν το κοινωνικό κράτος ή την αδυναμία των κυβερνήσεων να ασκούν κοινωνική πολιτική».