Άκρως ανησυχητικά συμπεράσματα για τις τιμές των τροφίμων έδωσαν από κοινού ο ΟΟΣΑ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων με την έκθεσή “Agricultural Outlook 2008-2017”.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έως το 2017 οι τιμές βοδινού και χοιρινού κρέατος θα ανέβουν 20%, 30% θα αυξηθεί η ζάχαρη και το ρύζι, σιτηρά και γάλα σε σκόνη κατά 40%, 50% έως 60% το βούτυρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση δόθηκε στην δημοσιότητα με αφορμή την υπουργική συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι από τις 4 έως τις 5 Ιουνίου, όπου οι τιμές των τροφίμων και ο αντίκτυπός τους στη παγκόσμια οικονομία θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν. Επίσης, χωριστή σύνοδος κορυφής θα γίνει στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO) στη Ρώμη, από τις 3 έως 5 Ιουνίου, όπου αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από σε όλο τον κόσμο, θα συζητήσουν τις πολιτικές και τις στρατηγικές για την βελτίωση της ασφάλειας των παγκόσμιων αποθεμάτων των τροφίμων καθώς και την βελτίωση της γεωργίας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι οι χοντρικές τιμές τροφίμων θα υποχωρήσουν πιθανά από τα σημερινά επίπεδα ρεκόρ, αλλά θα παραμείνουν, την επόμενη δεκαετία, σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα που γνωρίσαμε την προηγούμενη δεκαετία, ενώ η αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη θα πληγεί.

Πολλοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων η ξηρασία σε πολλές περιοχές παραγωγής αγροτικών προϊόντων όπως η Αυστραλία και η αύξηση της ζήτησης σε ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, εξηγούν εν μέρει την επιτάχυνση της αύξησης των τιμών. Ξεχωρίζουν, ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης τη μεγάλη κίνηση για παραγωγή βιοκαυσίμων ως εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα, κίνηση την οποία η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ιδιαίτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ζήτηση για βιοκαύσιμα είναι η μεγαλύτερη πηγή της νέας ζήτησης σε διάστημα δεκαετιών και ένας ισχυρός παράγοντας που στηρίζει την ανοδική στροφή στις χοντρικές τιμές τροφίμων», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, προσθέτοντας ότι είναι καιρός να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, βραχυπρόθεσμα, απαιτείται επείγουσα συνδρομή των πλουσιότερων χωρών του πλανήτη σε ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πείνα σε όσες περιοχές έχουν ήδη πληγεί.

Παράλληλα ΟΑΣΕ και Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας προτείνουν πολιτικές ανοικτού εμπορίου, την εξομάλυνση των περιορισμών σε εισαγωγές και εξαγωγές, καθώς και πιο διευρυμένη χρήση γενετικά τροποποιημένων σπόρων με στόχο την αύξηση της παραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης