Σε καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές συνέπειες τοποθέτησε η Fitch Ratings τις αξιολογήσεις των Τρ. Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, σε καθεστώς παρακολούθησης τέθηκαν οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις, τα Support Rating Floors (SRFs) ΄BB+’ και ο βαθμός κρατικής στήριξης ΄3΄ (Support Ratings). Παράλληλα, ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση βιωσιμότητας της Τρ. Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας σε ΄b-΄ από ΄bb-΄ και της Cyprus Popular Bank σε ΄f΄ από ΄b΄.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση του οίκου αντανακλά το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες παραμένουν ευάλωτες στους υψηλούς κινδύνους στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο εξόδου της από τη νομισματική ένωση.

Στην έκθεσή της η Fitch σημειώνει ότι σε περίπτωση που οι εκλογές του Ιουνίου δεν οδηγήσουν στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης με εντολή να συνεχίσει το πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μια έξοδος της Ελλάδα από την ΟΝΕ θα ήταν πιθανή.

Αυτό θα οδηγούσε σε εκτεταμένες χρεοκοπίες εντός του ιδιωτικού τομέα και σε κρατικές υποχρεώσεις εκφρασμένες σε ευρώ, προσθέτει ο οίκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρει επίσης ότι αν και η τάση για στήριξη από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης προς τις τράπεζες της χώρας δεν έχει αλλάξει, η ικανότητα της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκταση των προβλημάτων που θα προκύψουν λόγω των δραστηριοτήτων των τραπεζών στην Ελλάδα.

Η Fitch σημειώνει ότι η CPB είναι πιο εκτεθειμένη σε ελληνικά δάνεια (49% των δανείων στα τέλη του 2011), ενώ ακολουθεί η Τράπεζα Κύπρου (34% στα τέλη Μαρτίου του 2012) και η Ελληνική Τράπεζα (17% στα τέλη του 2011).

Η έκθεση των τραπεζών στο κρατικό χρέος της Ελλάδας έχει υποχωρήσει σημαντικά μετά τις απομειώσεις το 2011 και κυμαίνεται μεταξύ 35 εκατ. ευρώ στην Ελληνική Τράπεζα και περίπου 350 εκατ. ευρώ στην CPB.

Πηγή:capital
Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης