Το εικονικό συνάλλαγμα, το Bitcoin, γνωρίζει ραγδαία άνοδο, αντιστρόφως ανάλογη της κρίσης της ελληνικής οικονομίας που βαθαίνει όλο και περισσότερο. Στις 8 Ιουνίου 2015 η αξία του Bitcoin κυμαινόταν στα 223 δολάρια και σήμερα ανέβηκε στα 271 δολάρια, μια αύξηση της τάξεως του 20%, εξέλιξη που οι οικονομολόγοι συνδέουν με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει το βρετανικό Sky News, το Bitcoin δεν ελέγχεται από κεντρικές τράπεζες ή κυβερνήσεις και οι πληρωμές μπορούν να γίνονται απευθείας από πρόσωπο σε πρόσωπο χωρίς τη μεσολάβηση τραπεζών. Σύμφωνα με έναν ειδικό στο εναλλακτικό συνάλλαγμα, τον Vitalik Buterin, η αγορά Bitcoin είναι ένας καλός τρόπος επένδυσης και διασφάλισης της περιουσιακής αξίας, σε καιρούς οικονομικής κρίσης.

Βέβαια, άλλοι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει σίγουρη επένδυση σε ένα κρυπτο-νόμισμα και υπενθυμίζουν ότι ακόμη κι αν το Bitcoin ανέβηκε κατά 20% ίσως και λόγω της ελληνικής κρίσης, η πραγματική του αξία παραμένει πάρα πολύ μακριά από το ιστορικό του ρεκόρ, δηλαδή τα 979 δολάρια το Νοέμβριο του 2013.

Πηγή: Sky News

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης