Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Αλματώδεις είναι οι αυξήσεις στο μοσχαρίσιο κρέας, με την τιμή του να τείνει να προσεγγίσει το επόμενο διάστημα έως και τα 20 ευρώ το κιλό. Παράλληλα ανεβαίνουν συνεχώς και οι τιμές στα αμνοερίφια εξαιτίας των ελλείψεων που παρατηρούνται στην αγορά λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, συνεχόμενες είναι οι ανατιμήσεις στα κρέατα, καθώς η ευρωπαϊκή συμφωνία για την πράσινη μετάβαση έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής του μοσχαρίσιου κρέατος. Επίσης και η ασθένεια της ευλογιάς, εξαιτίας της οποίας έχουν θανατωθεί πάνω από 400.000 αιγοπρόβατα τον τελευταίο χρόνο, συντελεί στις διαρκείς αυξήσεις στις τιμές του αρνιού, του προβάτου και του κατσικιού.

Οι ανάγκες της Ελλάδας σε μοσχαρίσιο κρέας καλύπτονται κατά 80% από τις εισαγωγές, ενώ η τιμή του Έλληνα παραγωγού έχει αυξηθεί στα 8,5 με 9 ευρώ το κιλό από 5,5 με 6 ευρώ το 2024, συμπαρασύροντας αναγκαστικά τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία.

Aπό 15 – 17 ευρώ το κιλό η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος

Στη λιανική η μέση τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος διαμορφώνεται στα 15 με 17 ευρώ το κιλό, από 12 με 13 ευρώ που ήταν πριν από έναν χρόνο, ενώ στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι σύντομα μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 20 ευρώ το κιλό.

Οι ενδεικτικές τιμές ανά κιλό

  • Δημοτική αγορά (Βαρβάκειος): €8,50 – €12,99
  • Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ: €19 – €20
  • Φιλέτο: Περίπου €28,80
  • Μπριζόλα (εγχώρια): Περίπου €16,90
  • Στρογγυλό (ελληνικό): €16,90
  • Σπαλομύτα (ελληνική): €17,90
  • Χτένι (ελληνικό): €17,90
  • Στήθος/πλευρά με οστό: €11,50

Ανατιμήσεις, όμως, καταγράφονται το τελευταίο διάστημα και στα υπόλοιπα κρέατα, όπως αρνί, κατσίκι και πρόβατο, λόγω της εξάπλωσης της ευλογιάς. Το πρόβειο κρέας πωλείται από τον παραγωγό στα 4,5 με 4,8 ευρώ το κιλό από 3,5 με 3,8 ευρώ που τιμάτο το προηγούμενο διάστημα.

Αντίστοιχα, η τιμή παραγωγού για το αρνί διαμορφώνεται στα 9,5 ευρώ το κιλό από 7,5 ευρώ που ήταν πριν την έναρξη της νόσου. Σε κάποια κρεοπωλεία τα πρόβεια παϊδάκια κοστίζουν από 10,5 έως 12,5 ευρώ το κιλό, από 9 – 10 ευρώ το καλοκαίρι, ενώ στα αρνιά και τα κατσίκια οι τιμές αγγίζουν ακόμα και τα 16 ευρώ το κιλό, όταν πριν την έξαρση της ευλογιάς δεν ξεπερνούσαν τα 14 ευρώ.

Η ακρίβεια «καλπάζει» πλέον στις τιμές του μοσχαρίσιου κρέατος, αλλά και αντίστοιχα των αμνοεριφίων, «αδειάζοντας» καθημερινά τις τσέπες των καταναλωτών, που ευλόγως ανησυχούν ενόψει και των εορτών που έρχονται.

«Όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα και επειδή τα Χριστούγεννα αυξάνεται αρκετά η ζήτηση για αιγοπρόβατα, ενδεχομένως αυτό να επηρεάσει τις τελικές τιμές» δηλώνει o Aπόστολος Πεταλάς, γενικός διευθυντής Ελληνικής Ένωσης Σούπερ Μάρκετ.

Εκπρόσωποι του κλάδου εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών για τυχόν ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, κυρίως από τη Ρουμανία και την Αλβανία.