Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν έφτασε σήμερα το πρωί εν μέσω τεταμένου κλίματος στην Αγροτική Έκθεση (Salon de l’agriculture) του Παρισιού, στον χώρο της οποίας δεκάδες διαδηλωτές κατάφεραν σχεδόν την ίδια ώρα να διεισδύσουν παραβιάζοντας μια μπάρα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε γύρω στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος) στην Έκθεση για να συναντηθεί με συνδικαλιστές του τομέα. Σχεδόν την ίδια ώρα, διαδηλωτές, κάποιοι με σφυρίχτρες, έσπευδαν στην κύρια είσοδο, όπου σημειώθηκαν συμπλοκές με την αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαδηλωτές των συνδικάτων FNSEA, Νέοι Αγρότες (Jeunes agriculteurs) και Αγροτικός Συντονισμός (Coordination rurale) παραβίασαν μπάρα και εισέβαλαν στο συγκρότημα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Συμπλοκές σημειώθηκαν ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές που έφεραν διακριτικά σήματα των τριών συνδικάτων, την ώρα που ο Μακρόν άρχιζε να συνομιλεί με στελέχη των συνδικάτων σε άλλο χώρο εκεί κοντά, όπου ήταν ασφαλής. Μέλη των δυνάμεων της τάξης αναπτύχθηκαν στους διαδρόμους του εκθεσιακού χώρου και οι δυνάμεις της τάξης κατάφεραν να συγκρατήσουν τους διαδηλωτές.

Χθες, Παρασκευή, ο πρόεδρος Μακρόν ακύρωσε μεγάλη δημόσια συζήτηση που υπολόγιζε να έχει σήμερα στον χώρο της Αγροτικής Έκθεσης, προτείνοντας ωστόσο στα αγροτικά συνδικάτα συνάντηση πριν από τα επίσημα εγκαίνια της Έκθεσης.

Η ιδέα μιας μεγάλης δημόσιας συζήτησης, χαρακτηριστικό του Μακρόν, μετατράπηκε σε φιάσκο καθώς η αναφορά την Πέμπτη στην πρόσκληση προς την περιβαλλοντική ένωση Soulèvements de la Terre (Εξεγέρσεις της Γης), έστω κι αν ακυρώθηκε γρήγορα, εξόργισε τους αγρότες.

Οι αγρότες διαδήλωσαν χθες μπροστά από το εκθεσιακό κέντρο και ορισμένοι παρέμειναν εκεί τη νύχτα. Στη γαλλική πρωτεύουσα είχε φτάσει άλλη μια πομπή από τρακτέρ στη διάρκεια της ημέρας, η οποία παρέμεινε για ώρες στην καρδιά του Παρισιού.

Αστυνομικοί ξυλοκόπησαν αγρότες στη Μαδρίτη

Αγρότες σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέσω των οποίων διεκδικούν την επιβίωσή τους.

Τουλάχιστον 500 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν μεσοβδόμαδα στην περιοχή της Puerta de Alcala της Μαδρίτης. Οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων κατήγγειλαν ότι άλλα 900-1.000 περίμεναν στα προάστια της πρωτεύουσας, αλλά η Αστυνομία τα εμπόδιζε να εισέλθουν για να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.

Ορισμένοι επιχείρησαν να σπάσουν τις γραμμές των αστυνομικών, με τους αστυνομικούς να αντιδρούν απωθώντας τους και χτυπώντας τους με γκλομπ.

Σε πλάνα από τη διαδήλωση που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου φαίνονται αστυνομικοί να σέρνουν αγρότες και να τους χτυπούν ακόμα και όταν είναι πεσμένοι στο δάπεδο.

Στις 26 Φλεβάρη οργανώνεται νέα διαμαρτυρία επίσης στη Μαδρίτη, ανήμερα της συνόδου που έχουν στη πόλη οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης