Στα 100.000 ευρώ, για ένα χρόνο, προτίθεται να αυξήσει τη νομική προστασία εγγύησης των καταθέσεων η Ελλάδα, έναντι των 50.000 ευρώ, που αποφασίστηκε ως ελάχιστο όριο εγγύησης καταθέσεων στην ΕΕ, ανακοίνωσε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin.

“Προτιθέμεθα άμεσα, μάλιστα πολύ σύντομα σκοπεύουμε να καταθέσουμε τη σχετική τροποποίηση στη Βουλή, να αυξήσουμε το όριο από τις 20.000 που είναι σήμερα στις 100.000”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας. Σημείωσε ακόμη ότι ισχύει η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα κάνει οτιδήποτε χρειάζεται για να διασφαλίσει όλες τις καταθέσεις όλων των Ελλήνων. Είναι μία πολιτική δέσμευση, την οποία ρητά έχουμε αναλάβει από την προηγούμενη εβδομάδα, τόνισε ο Γ. Αλογοσκούφης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στις σημερινές αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι οι 27 υπουργοί κατέληξαν ότι αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ορθής λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα. “Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υπόκεινται σε συστηματικό κίνδυνο και δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της ακεραιότητας και της σταθερότητας του τραπεζικού μας συστήματος και να προστατεύσουμε τις καταθέσεις των ιδιωτών αποταμιευτών”, δήλωσε ο Γ. Αλογοσκούφης.
Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι οι αρχές της ΕΕ και τα κράτη μέλη θα παραμείνουν σε καθημερινή επαφή, μέσω της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, έτσι ώστε να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να διασφαλίσουν μία συνεκτική και συντονισμένη απάντηση στην τρέχουσα κρίση. Ανέφερε ακόμη ότι το Συμβούλιο καλωσορίζει τις δράσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Εθνικές Τράπεζες για την εξασφάλιση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ο Γ. Αλογοσκούφης, σημείωσε ότι το Συμβούλιο προτρέπει τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να έχουν πλήρη διαφάνεια, ενώ οι αρμόδιες κοινοτικές και εθνικές αρχές θα παρακολουθούν στενά την πρόοδο που επιτυγχάνεται στον τομέα αυτό. Συνεχίζοντας ο υπουργός ανέφερε ότι τα κράτη μέλη συμφώνησαν να λαμβάνουν υπόψη τους τις πιθανές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν κάποιες αποφάσεις που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, σε άλλες χώρες μέλη.
Εξάλλου, ο υπουργός οικονομίας σημείωσε τη σημασία του εκσυγχρονισμού των ευρωπαϊκών λογιστικών κανόνων που αφορούν στο τραπεζικό σύστημα, κατά τρόπο ώστε να μην υπάρχει διακριτική μεταχείριση σε βάρος των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ικανοποιημένος για τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δρα άμεσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και να επιδεικνύει ευελιξία σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σε ό,τι αφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο υπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να αντανακλά τις τρέχουσες εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες. Ερωτηθείς για το τι προτίθεται να πράξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη διαπίστωση ότι το 2007 η Ελλάδα εμφάνισε έλλειμμα μεγαλύτερο του 3%, ο Γ. Αλογσκούφης απάντησε ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει πρόβλημα, δεδομένου ότι από το 2007 και μετά η Ελλάδα τηρεί και θα εξακολουθήσει να τηρεί τις δεσμεύσεις που υπέχει από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Καταλήγοντας, ο υπουργός συνόψισε τα κρίσιμα σημεία της σημερινής απόφασης του Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι κρατικές παρεμβάσεις για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα πρέπει να έχουν προσωπικό χαρακτήρα και να μεριμνούν για τη διασφάλιση των συμφερόντων των φορολογουμένων. Σημείωσε, επίσης, ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούν να επιφέρουν αλλαγή της διοίκησης σε τράπεζες που δεν διοικούνται με τον ορθό τρόπο, αλλά και να παρεμβαίνουν στις αποδοχές των διευθυντικών στελεχών τους. Ανέφερε, τέλος, ότι οι μέτοχοι θα υφίστανται τις επιπτώσεις της κρατικής παρέμβασης, όπου αυτή κρίνεται αναγκαία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να παρουσιάσει τις ερχόμενες ημέρες, έως τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 15 και 16 Οκτωβρίου, μια πρόταση νόμου που θα θέτει σε ισχύ τις αρχές που αποδέχθηκαν οι κυβερνήσεις.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του τραπεζικού συστήματος και των καταθετών.
“Συμφωνούμε ότι πρέπει να αποφασισθεί η κρατική παρέμβαση σε εθνικό επίπεδο μέσα σε ένα πλαίσιο συντονισμού”, αναφέρουν οι 27 σε κοινό τους ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
“Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε τους συστημικούς χρηματοοικονομικούς θεσμούς”, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.
“Δεσμευόμαστε όλοι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσουμε την καλή λειτουργία και τη σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος και να προστατεύσουμε τα χρήματα των καταθετών”, προσθέτουν.
«Ψυχραιμία» συνέστησαν οι ιθύνοντες της ζώνης του ευρώ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το πρωί στο Λουξεμβούργο, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, κάλεσε τους πάντες να επιδείξουν υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και ψυχραιμία, βεβαιώνοντας ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να βασιστούν στις εγγυήσεις της ΕΚΤ.
Μεταξύ άλλων, οι υπουργοί της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου καταθέσεων (20.000 ευρώ σήμερα), καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει τη σχετική οδηγία. Το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο καταθέσεων, θα ανακοινωθεί σήμερα, μετά τη Σύνοδο των 27 υπουργών Οικονομίας της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επενδυτές είναι η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του γεν, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τις ιαπωνικές εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τις τελευταίες ημέρες το αμερικανικό νόμισμα έχει προσεγγίσει το ψυχολογικό όριο των 100 γεν. Χθες το βράδυ, το δολάριο έφτασε τα 100,24 γεν, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, για να ενισχυθεί στη συνέχεια στα 102,06 γεν.
Η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη προκάλεσε και την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που έπεσε χθες στα 1,3441 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών.
Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δήλωσε χθες πως το σχέδιο για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα θ’ απαιτήσει χρόνο για ν’ αποδώσει καρπούς, όπως επίσης κι η αποκατάσταση της πίστης στις αγορές, όμως δήλωσε πεπεισμένος ότι στο τέλος θα λειτουργήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο του Eurogroup (οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης), ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, κάλεσε όλους να επιδείξουν υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και ψυχραιμία, βεβαιώνοντας ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να βασιστούν στις εγγυήσεις της ΕΚΤ.

“Εμείς θα συνεχίσουμε να εισφέρουμε στην τραπεζική αγορά όλο το ρευστό που έχει ανάγκη” και αυτό θα γίνει “για όσον καιρό θα είναι αναγκαίο”, τόνισε.

O πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως οι χώρες της ζώνης του ευρώ είναι αποφασισμένες να μην αφήσουν καμία χρηματοοικονομική επιχείρηση να κηρύξει πτώχευση, ώστε να αποφευχθεί με τον τρόπον αυτό μία γενικευμένη κρίση.

Διαφωνία Γερμανίας – Ιταλίας για ευρωπαϊκό ταμείο

Οι ηγέτες της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επιβεβαίωσαν στη συνάντησή τους στο Βερολίνο τη Δευτέρα τη μεταξύ τους διαφωνία απέναντι στην προοπτική σύστασης ενός ευρωπαϊκού ταμείου, που θα βοηθά τις τράπεζες που έχουν εγκλωβισθεί στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ιταλός πρωθυπουργός, οι οποίοι παρακάθησαν σε δείπνο εργασίας το οποίο είχε προγραμματισθεί πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση, τόνισαν στους δημοσιογράφους πως επιθυμούν μία «συνεκτική» προσέγγιση στη μάχη κατά των διακυμάνσεων στην αγορά.

Εν τούτοις, η Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή της στην πρόταση του Μπερλουσκόνι να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο των «27» της ΕΕ για να υποστηριχθούν τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα να ξεπεράσουν την κρίση.
“Είμαστε σύμφωνοι στη διαπίστωση πως έχουμε ανάγκη από μία συνεκτική προσέγγιση, διότι άλλωστε ανήκουμε στην ίδια νομισματική ζώνη. Αυτό εξυπακούει και μία στενή συνεργασία”, τόνισε η ίδια, για να προσθέσει αμέσως μετά “φυσικά, κάθε χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ίδιες της τις ευθύνες στο πλαίσιο αυτό”.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έφερε ως απτό παράδειγμα την περίπτωση της διάσωσης της γερμανικής Hypo Real Estate, που σχεδιάσθηκε και συντονίσθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Ο Μπερλουσκόνι επανέλαβε για μία φορά ακόμη την πρότασή του για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου, «μίας κοινής προστασίας» για την υποβοήθηση του τραπεζικού συστήματος.
“Βεβαίως αυτό είναι δύσκολο, όμως πιστεύω ότι, όπως έχουμε ένα κοινό νόμισμα, θα μπορούσαμε να δράσουμε συντονισμένα για να διαχειρισθούμε αυτήν την κρίση, να υποστηρίξουμε το οικονομικό σύστημα και να εγγυηθούμε στους πολίτες μας πως κανείς δεν θα υποστεί απώλειες εξαιτίας αυτής της κρίσης”, τόνισε ο Μπερλουσκόνι.

* Παρέμβαση στην υπό κατάρρευση αγορά εμπορικών ομολόγων ανακοίνωσε την Τρίτη η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed, μέσω της δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου που θα αγοράζει αυτά τα ομόλογα, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν επαρκή ρευστότητα για να ικανοποιήσουν ανάγκες σε ρευστό, όπως για παράδειγμα οι πληρωμές των μισθών.

** Η γερμανική τράπεζα Hypo Real Estate ανακοίνωσε την παραίτηση του επικεφαλής της, του Γκέοργκ Φούνκε, μετά τη διάσωσή της από την πτώχευση για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα. Ο διάδοχος του Φούνκε θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρικ είχε δηλώσει χθες πως του είναι «αδιανόητο να συνεχίσει να εργάζεται με τη σημερινή ηγεσία» της Hypo, δείχνοντας την έξοδο στον Γκ. Φούνκε.

Διαβάστε επίσης:

Ποιους ”ακουμπάει” το οικονομικό κραχ, 7 Οκτωβρίου 2008, 13:54

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης