Η μετοχή του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba σημείωσε άνοδο άνω του 8% στο ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ την Τρίτη, πραγματοποιώντας ένα ευοίωνο ξεκίνημα σε μια εποχή που η πρώην βρετανική αποικία κλονίζεται από πολιτικές αναταραχές.

Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Χονγκ Κονγκ), η Alibaba διαπραγματευόταν στα 190,45 δολ. Χονγκ Κονγκ (24,33 δολ.) ανά μετοχή. Η τιμή προσφοράς της ήταν στα 176 δολ. Χονγκ Κονγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετοχές της εταιρείας είναι ήδη εισηγμένες στη Νέα Υόρκη, όπου η IPO του 2014 πέτυχε ρεκόρ στα 25 δισ. δολάρια.

Η προσφορά 500 εκατ. νέων μετοχών έφερε πάνω από 11 δισ. δολάρια στη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή του Χονγκ Κονγκ από το 2010 – μια σπάνια ώθηση για την πόλη μετά από μήνες πολιτικών αναταραχών.

«Είμαι πολύ ευγνώμων που η Alibaba, μετά από πέντε χρόνια, τελικά επέστρεψε στο σπίτι της. Είμαι επίσης ευγνώμων που επιλέγουν να έρθουν παρά τις δυσκολίες, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε εδώ στο Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Charles Li, εκτελεστικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος των Χρηματιστηρίων του Χονγκ Κονγκ στο CNBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα η μετοχή της Alibaba που διαπραγματεύεται στη Νέα Υόρκη έκλεισε στα 190,45 δολ. ανά μετοχή. Κάθε μετοχή των ΗΠΑ είναι ισοδύναμη με οκτώ μετοχές του Χονγκ Κονγκ, οι οποίες θα έθεταν την τιμή σε όρους Χονγκ Κονγκ στα 186,30 δολ. Χονγκ Κονγκ ανά μετοχή.

Ο 55χρονος ιδρυτής της Alibaba, Jack Ma, είναι ο πλουσιότερος επιχειρηματίας της Κίνας με καθαρή συνολική αξία 39 δισ. δολ., σύμφωνα με την έκθεση Hurun, η οποία παρακολουθεί τους πλούσιους της χώρας.

Ο κωδικός μετοχής της εταιρείας, 9988, είναι ομώνυμο στα κινέζικα για “αιώνια ευημερία”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης