Άλμα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά την εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο

Άλμα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά την εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο
Οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης, αυτοκινήτων, τεχνολογίας και πετρελαίου κατέγραψαν κέρδη σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, οδηγώντας ανοδικά τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης ύστερα από τη συμφωνία των ηγετών ΗΠΑ και Κίνας σε μία προσωρινή εκεχειρία στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο.

Ο γερμανικός δείκτης DAX - που επηρεάζεται ιδιαίτερα από την Κίνα και τους φόβους για εμπορικό πόλεμο- ηγείτο της ανόδου με κέρδη 2,5%, ενώ διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 14 Νοεμβρίου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άλμα 1,9% και οδεύει προς την καλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων οκτώ μηνών.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας συμφώνησαν να αναστείλουν την επιβολή νέων επιπρόσθετων δασμών ενόσω θα διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές τους σχέσεις, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας μέσα σε 90 ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά τις κρίσιμες συνομιλίες που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Μπουένος Άιρες, στο περιθώριο της συνόδου της G20.

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ήταν αυτός που έδωσε τη μεγαλύτερη ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ η τράπεζα HSBC, που έχει έκθεση στην Κίνα, κι άλλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντέδρασαν με ενθουσιασμό στην προοπτική μιας ύφεσης στον εμπορικό πόλεμο, που έχει πλήξει τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης σημείωσαν άλμα 5% καθώς οι τιμές των μετάλλων αυξήθηκαν ύστερα από την είδηση, η οποία δίνει στην Κίνα -τον μεγαλύτερο καταναλωτή μετάλλων στον κόσμο- ευρύτερο περιθώριο κινήσεων τους επόμενους μήνες. Η Antofagasta, η Anglo American και η Glencore κατέγραψαν άνοδο από 6,1% έως 6,9%.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, που είχαν πληγεί σοβαρά από τους φόβους για αύξηση των δασμών, εκτινάχθηκαν κατά 4,2% αφού ο Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα συμφώνησε στη μείωση των δασμών εισαγωγής για αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Daimler, BMW και Volkswagen σημείωσαν άνοδο από 4,8% έως 6,2%, ενώ ενισχυμένες ήταν και οι εταιρείες που προμηθεύουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, 11:11