Ανακόπηκε η άνοδος των διεθνών χρηματιστηρίων καθώς η Κίνα αναθεώρησε πτωτικά τον ρυθμό ανάπτυξης

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019, 18:14
Ανακόπηκε η άνοδος των διεθνών χρηματιστηρίων καθώς η Κίνα αναθεώρησε πτωτικά τον ρυθμό ανάπτυξης

Οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο παρέμειναν κοντά σε υψηλά επίπεδα πενταμήνου σήμερα, καθώς η Κίνα μείωσε τον στόχο της για την ανάπτυξη στο χαμηλότερο επίπεδο 30 ετών, αλλά ενίσχυσε τη στήριξή της στην οικονομία, και το δολάριο καταγράφει κέρδη για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

Τα στοιχεία για την πορεία του τομέα υπηρεσιών της Γερμανίας και της Γαλλίας βοήθησαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Stoxx 600 να καταγράψει κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, αλλά πριν από λίγο ο δείκτης σημείωνε ελαφρές απώλειες (μικρότερες από 0,1%).

Με την επάνοδο της Ιταλίας σε ύφεση να επιβεβαιώνεται και μετά από μία άνοδο 15% του δείκτη φέτος, δεν υπάρχει, ωστόσο, πολλή νέα ανοδική ενέργεια.

Οι ασιατικές αγορές δυσκολεύθηκαν μετά την ανακοίνωση από το Πεκίνο, που αναμενόταν ευρύτατα, για μείωση του στόχου ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο 6 έως 6,5% από περίπου 6,5% πέρυσι. Οι κινεζικές μετοχές, ωστόσο, σημείωσαν κέρδη.

Ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, ανακοίνωσε μειώσεις φόρων και επιχειρηματικών τελών σχεδόν 2 τρισ. γιουάν (298,31 δισ. δολαρίων). Οι κινεζικές Αρχές ενίσχυσαν, επίσης, τις προσπάθειες τους να ωθήσουν τις μεγάλες τράπεζες σε μεγαλύτερες χορηγήσεις δανείων.

Οι μεγάλοι δείκτες της Wall Street αναμενόταν να ανοίξουν χαμηλότερα μετά τη χθεσινή πτώση τους, με μία απρόσμενη μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ να αναφέρεται ως ένας παράγοντας. Η κόπωση παίζει, επίσης, ξεκάθαρα έναν ρόλο. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που καλύπτει 47 οικονομίες και χιλιάδες μετοχών, έχει σημειώσει άνοδο 16% από το χαμηλό σχεδόν διετίας που είχε καταγράψει στις 16 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ, μπορούν να καταλήξουν σε επίσημη εμπορική συμφωνία στη σύνοδο κορυφής που αναμένεται περί τις 27 Μαρτίου.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε κέρδη σήμερα, καθώς οι άλλες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να ακολουθήσουν πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

To ευρώ υποχώρησε 0,1% στα 1,1330 δολάρια, εν μέσω προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ετοιμάσει το έδαφος στη συνεδρίαση της Πέμπτης για τη χορήγηση νέων πολύ φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες.

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν χαμηλότερα, αλλά παρέμειναν κοντά στα υψηλά τους επίπεδα τριμήνου. Η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφωνόταν στα 56,38 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας 0,4%, αλλά με κέρδη 1% από την αρχή της εβδομάδας. Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε, επίσης, 0,4% στα 65,41 δολάρια.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019, 18:14