Ανακάμπτουν αποφασιστικά οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου από τις ραγδαίες απώλειες που πυροδότησαν οι εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας αλλά και η αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ.

Καταλυτικά φαίνεται να επιδρούν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ αφαίρεσαν συγκεκριμένα κινεζικά προϊόντα από τη “μαύρη λίστα” των δασμών, επικαλούμενες λόγους υγείας και εθνικής ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βιομηχανικός Dow Jones ανεβαίνει 377,17 μονάδες (+1,46%), κινούμενος στις 26.277,15 μονάδες.

Ο γενικός S&P 500 καταγράφει κέρδη 40,41 μονάδες (+1,40%), κινούμενος στις 2.922 μονάδες, ενώ με τη σειρά του και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει κέρδη 114.35 μονάδων (-1,45%) στις 7,977.76 μονάδες.

Χτες, Δευτέρα, ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 390 μονάδων, πέφτοντας κάτω από τις 26.000 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αιτία αυτών των ανησυχιών των επενδυτών είναι η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, όπου το αεροδρόμιο της πόλης βρίσκεται για δεύτερη μέρα υπό κατάληψη από διαδηλωτές.

Χτες, λόγω της πυκνότητας των διαδηλωτών και του φόβου των αρχών για πιθανό εκτροχιασμό της κατάστασης, αναβλήθηκαν όλες οι πτήσεις από και προς το Χονγκ Κονγκ, που αποτελεί τον όγδοο πιο πολυσύχναστο κόμβο παγκοσμίως.

Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, το πέσο κατρακυλούσε χτες και το μέλλον της Αργεντινής βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Αφορμή αυτού είναι η ήττα του Μαουρίτσιο Μάκρι στις προκαταρκτικές εκλογές της Κυριακής, από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλμπέρτο Φερνάντες με διαφορά 15,5%.

Στα μάκρο της ημέρας, άνοδο κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας και άλλων αγαθών και υπηρεσιών, σε μια ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ίσως εμφανίζουν σταθεροποίηση μετά από μια περίοδο αδυναμίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο κατά 0,3% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε άνοδο 1,8%. Η άνοδος ήταν ευθυγραμμισμένη με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης