Ούτε σήμερα κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών να σπάσει το πτωτικό του σερί -που έχει φτάσει στις έξι συνεδριάσεις-, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες αρκετών δεικτοβαρών τίτλων του, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι δεν μπορεί να βρει τη διέξοδο της επί τεσσάρων μηνών συσσώρευσής του.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,80% στις 608,58 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 607,54 μονάδων (-0,97%) και 613,68 μον. (+0,03%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 29,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 135 χιλ. εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,90%, στις 1.595,95 μονάδες, ενώ στο +0,83% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 984,17 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,19% στις 424,10 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 5,68% (-24,15% από τις αρχές του έτους), ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 6,10%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 8,83%.

Το Χρηματιστήριο δείχνει να είναι εγκλωβισμένο μέσα σε μια αβεβαιότητα που έχει να κάνει περισσότερο με την έλλειψη εμπιστοσύνης και λιγότερο με τα δεδομένα που εμφανίζει τόσο σε μίκρο όσο και σε μάκρο επίπεδο. Σαφώς και μια κεφαλαιαγορά αποτελεί τον προεξοφλητικό μηχανισμό των επενδυτών, εντούτοις στο 12μηνο που ολοκληρώνεται σε τρεις συνεδριάσεις η πρόοδος που υπήρξε σε πολλούς κλάδους κάθε άλλο παρά αμελητέα μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το 2019 μπορεί να είναι μία χρονιά που λόγω του ότι είναι και εκλογικό έτος μπορεί να κρύβει περισσότερο θετικές εκπλήξεις, μιας και η αγορά μπορεί να αρχίσει να προεξοφλεί μία αλλαγή πολιτικής περισσότερο φιλοεπενδυτικής, κάτι που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία.

Οι περισσότερες διακυμάνσεις πραγματικά διαμορφώθηκαν στις δημοπρασίες, με την Jumbo τελικά να κάνει την αρνητική έκπληξη με το -4,03% που κατέγραψε, ενώ Eurobank και Motor Oil ακολούθησαν με -3,88% και -3,33% αντίστοιχα.
Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Grivalia, Φουρλής, ΟΠΑΠ, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια.

Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Μυτιληναίος, με τις Σαράντης και Βιοχαλκο να κλείνουν με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή οι ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ, με την τελευταία μάλιστα να χάνει τα σταθερά ενδοασυνεδριακά κέρδη της στο τελευταίο λεπτό.

Στον αντίποδα, άλμα 5,94% σημείωσε η Πειραιώς, με την Alpha Bank να κλείνει στο +3,33%. Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 1,84%, με τις ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Coca Cola και Τιτάν να κλείνουν με μικρά κέρδη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης