Ανοδικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street σήμερα, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας που έχει τροφοδοτήσει η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης των ΗΠΑ με την Κίνα τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, στη χθεσινή συνεδρίαση οι δείκτες έφτασαν να καταγράφουν ενδοσυνεδριακά σημαντικές απώλειες, πριν ανακάμψουν εντυπωσιακά, καθώς η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αλλά και οι μειώσεις επιτοκίων στις οποίες προχώρησαν διάφορες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να προφυλάξουν τις οικονομίες τους από τις διεθνείς αναταράξεις που προκαλεί η σύγκρουση αυτή, ενέτειναν τους φόβους για παγκόσμια επιβράδυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας μείωσε κατά 50 μονάδες βάσης το επιτόκιο της, στο ιστορικό χαμηλό του 1%, η κεντρική τράπεζα της Ινδίας προχώρησε στην τέταρτη διαδοχική μείωση, οδηγώντας το επιτόκιο της, σε χαμηλό εννέα ετών, στο 5,40%, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης μείωσε το επιτόκιο της στο 1,5% από 1,75% προηγουμένως.

Οι κινήσεις αυτές οδήγησαν τους επενδυτές να στραφούν σε πιο ασφαλή assets, πιέζοντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που συμπαρέσυραν αρχικά τους δείκτες.

Προς το τέλος της συνεδρίασης όμως οι δείκτες πραγματοποίησαν έναν εντυπωσιακό comeback με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να κλείnει τελικά με οριακές απώλειες, και τους S&P 500 και Nasdaeq να τερματίζουν ανοδικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κλίμα στην αγορά ωστόσο είναι πιο θετικό σήμερα, καθώς τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για τις εξαγωγές της Κίνας, οι οποίες τον Ιούλιο αυξήθηκαν απροσδόκητα, παρά την εντεινόμενη κόντρα με τις ΗΠΑ που έπληξε τη ζήτηση της αγοράς και την εμπιστοσύνη, καθησύχασαν εν μέρει τους φόβους των επενδυτών για την παγκόσμια οικονομία.

Ειδικότερα, οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,3% σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα, αντιστρέφοντας μια πτώση 1,3% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής διοίκησης τελωνείων. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση 2% σε ετήσια βάση.

Οι εισαγωγές συνέχισαν να υποχωρούν, κατά 5,6% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, αν και σε μικρότερο ποσοστό από την μείωση κατά 7,3% που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο.

Το θετικό κλίμα εντείνει και η σημερινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να ορίσει το ημερήσιο σημείο αναφοράς για το γουάν στο 7,0039 ανά δολάριο, επίπεδο υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν αλλά και πάνω από αυτό που όρισε εχθές, καθώς περιόρισε κάπως τις ανησυχίες των επενδυτών για συνέχιση του νομισματικού πολέμου που έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, στο πλαίσιο της εμπορικής αντιπαράθεσης που έχει οδηγήσει στην εκατέρωθεν επιβολή δασμών εκατέρωθεν. Κι αυτό γιατί, το επίπεδο αυτό αποτελεί το ασθενέστερο έναντι του δολαρίου από τις 21 Απρίλιο 2018.

Έτσι, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 140 μονάδων ή 0,54% στις 26.147,51 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται κα΄τα 22,62 μονάδες ή 0,79% στις 2.906,72 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται 0,87% υψηλότερα 7.931,26 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, θετικά είναι και τα μηνύματα που προέρχονται από την αμερικανική αγορά εργασίας, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας υποχώρησε στις αρχές Αυγούστου, ένδειξη ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή παρά την αποδυνάμωση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες εν μέσω του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 8.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 209.000 για την εβδομάδα έως τις 3 Αυγούστου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 215.000.

Ένα πιο σταθερό μέτρο, ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, μειώθηκε κατά 250 αιτήσεις στις 223.000.

Τέλος, ο αριθμός των ατόμων που συνεχίζει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 15.000 στα 1,68 εκατ. παραμένοντας κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, στο προσκήνιο αναμένεται να βρεθεί η μετοχή της Catrepillar, μετά την κίνηση της Goldman Sachs να μειώσει την τιμή -στόχο για τον τίτλο της εταιρείας στα 130 δολάρια, από τα 156 δολάρια προηγουμένως.

Οι μετοχές της εταιρείες καταγράφουν πτώση 1,1% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

Αντίθετα, σημαντικά κέρδη καταγράφουν πριν το κουδούνι οι τίτλοι της Roku Inc., η οποία εχθές αργά ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου καλύτερα των εκτιμήσεων, ενώ παρουσίασε ενθαρρυντικές προοπτικές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης