Θετικά πρόσημα καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street την Πέμπτη, με τους επενδυτές να ιχνηλατούν την επίδραση την οποία θα έχει η μετάλλαξη Όμικρον στην αμερικανική και στην παγκόσμια οικονομία, την ώρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ επαναυστηροποιεί τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 473,19 μονάδες ή 1,39%, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει άνοδο 48,70 μονάδων ή 1,08%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 115,1 μονάδες ή 0,76%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αντέδρασε στον εντοπισμό κρούσματος της μετάλλαξης Όμικρον στην Καλιφόρνια καλώντας τις επιχειρήσεις να εντείνουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των εργαζομένων τους, μολονότι μια αντίστοιχη εντολή από πλευράς ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει “παγώσει” από την ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη μέχρι νεωτέρας.

Ο Λευκός Οίκος επέβαλε εξάλλου εκ νέου αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, απαιτώντας από επιβάτες οι οποίοι εισέρχονται στις ΗΠΑ να έχουν πραγματοποιήσει τεστ μέσα στο προηγούμενο 24ωρο.

Οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών, καζίνο και ενέργειας ηγούνται των κερδών, ανακάμπτοντας από το sell-off της Τεράρτης. Η μετοχή της Delta Airlines κέρδιζε 1%, εκείνη της MGM Resorts 1,2%, ενώ η μετοχή της Hilton Worldwide σημείωσε άνοδο 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μετοχή της Boeing σημειώνει μίνι άλμα 3,6%, μετά την απόφαση της Κίνας να επιτρέψει στα αεροσκάφη τύπου 737 Max να ξαναρχίσουν να πετούν στους αιθέρες της.

Οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα στοιχεία για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, κυρίως τη μεταδοτικότητά της, αλλά και το κατά πόσον μπορεί να ξεπερνά την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια. Η πιθανότητα, επίσης, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, να απομειώσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ταχύτερα του αναμενομένου βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Μιλώντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, ανέφερε ότι “η οικονομία είναι πολύ ισχυρή, με τις πληθωριστικές πιέσεις βέβαια να είναι υψηλές, οπότε είναι ώρα να εξετάσουμε την μείωση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων που ανακοινώσαμε τον Νοέμβριο λίγους μήνες νωρίτερα του αναμενομένου”.

«Παραμένουμε προσεκτικοί με τον S&P 500 σε μια περίοδο που η Fed γίνεται hawkish εν μέσω μιας παραφουσκωμένης αγοράς», ανέφερε η Savita Subramanian, ανώτερο στέλεχος της Bank of America Securities για την αγορά των ΗΠΑ. Σημείωσε δε ότι υπάρχει κίνδυνος ενός πληθωριστικού τύπου πλήγματος στην κατανάλωση των νοικοκυριών.

Η Bank of America σημειώνει πάντως ότι ιστορικά ο Δεκέμβριος είναι ο πλέον ισχυρός μήνας για τον S&P 500.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε την Πέμπτη σε συνέδριο του Reuters ότι είναι έτοιμη να αποσύρει τη λέξη “παροδικός” για την περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

«Είμαι έτοιμη να αποσύρω τη λέξη “παροδικός”. Μπορώ να συμφωνήσω ότι δεν αποτελεί μια κατάλληλη περιγραφή για αυτό που αντιμετωπίζουμε», τόνισε η Γέλεν.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας και πάλι σε επιτροπή του Κογκρέσου, δήλωσε ότι θα ήθελε να αλλάξει η ρητορική της κεντρικής τράπεζας, αφαιρώντας τη λέξη “παροδικός” από την περιγραφή για τον πληθωρισμό ενώ σημείωσε και ότι οι πληθωριστικές πιέσεις “θα παραμείνουν αρκετά και στη διάρκεια του επόμενου έτους”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 27 κινούνται με θετικό πρόσημο και μόλις 3 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Boeing, Salesforce, Visa, ενώ απώλειες καταγράφουν εκείνες των Apple, Merck, IBM.
Μάκρο

Οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 28.000 σε 222.000 στην εβδομάδα έως τις 27 Νοεμβρίου, μετά τη μεγάλη πτώση της προηγούμενης εβδομάδας όταν οι νέες αιτήσεις είχαν βρεθεί σε χαμηλό 52 ετών.

Τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ωστόσο, οφείλονται στην εορταστική περίοδο της Ημέρας των Ευχαριστιών. Η διαδικασία της κυβέρνησης για την προσαρμογή των αιτήσεων στις εποχικές αλλαγές δημιουργεί μερικές φορές στρεβλώσεις κατά τη διάρκεια των εορτών.

Ο πραγματικός αριθμός των νέων αιτήσεων παρουσίασε επίσης πτώση, καθώς διαμορφώθηκαν  σε 211.896 την περασμένη εβδομάδα έναντι 253.518 πριν από δύο εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επιδόματα  μειώθηκαν κατά 107.000 σε 1,96 εκατομμύρια

Σε κάθε περίπτωση, οι αιτήσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες σε προ – πανδημίας επίπεδα. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ήταν στις χαμηλές 200.000 πριν από το ξέσπασμα του ιού.

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται πάρα πολύ να επιστρέψουν στη δουλειά τους, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι, επειδή εξακολουθούν να φοβούνται τον κορονοϊό ή ανησυχούν μήπως κλείσουν ξανά τα σχολεία και πρέπει να βρίσκονται σπίτι με τα παιδιά τους. Η παραλλαγή Όμικρον εξάλλου ενισχύει τις ανησυχίες.

Οι εταιρείες από τη μεριά τους προσφέρουν υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσουν εργαζόμενους και οι μισθοί αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης