Ανοδικά κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τον γενικό S&P 500 να φλερτάρει για πρώτη φορά στην ιστορία του με τις 4.000 μονάδες, με ώθηση από την αισιοδοξία που γεννά το νέο πακέτο που εξήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για κρατικές επενδύσεις στις υποδομές.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 17,72 μονάδες ή 0,05%, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 26,81 μονάδες ή 0,66% και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει κέρδη 215,12 μονάδων ή 1,62%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δείκτες έκλεισαν με ισχυρά κέρδη το α’ τρίμηνο του έτους, με τον βιομηχανικό Dow να κερδίζει 7,8%, τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται 5,8%, και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει συνολικά κέρδη 2,8%. Ο δείκτης Russell 2000 των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άλμα άνω του 12%.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις χθεσινές ανακοινώσεις  Μπάιντεν για ένα πρόγραμμα επενδύσεων σε έργα υποδομών που θα ξεπερνά τα 2 τρισ. δολ. Το νέο δημοσιονομικό πακέτο θα καλυφθεί από νέα φορολογικά έσοδα, τα οποία θα περιλαμβάνουν την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 28% από 21%.

Η νέα πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έγκριση του γιγαντιαίου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης 1,9 τρισ. δολ. για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τεράστια δημοσιονομική ώθηση από τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν αναζωπυρώσει το τελευταίο διάστημα τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο μεγάλης ανόδου του πληθωρισμού, κάτι που θα μπορούσε να υποχρεώσει την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) να εγκαταλείψει νωρίτερα από το αναμενόμενο την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής της πολιτικής.

Οι ανησυχίες αυτές οδήγησαν πρόσφατα σε υψηλό άνω των 14 μηνών την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, η οποία σήμερα κινείται κοντά στο 1,72%.

“Η επανεκκίνηση της οικονομίας των ΗΠΑ συνεχίζει να υποστηρίζει την αγορά των μετοχών, καθώς το φως στην άκρη του τούνελ του κορονοϊού πλησιάζει”, σημειώνει ο Craig Johnson, τεχνικός αναλυτής αγοράς στην Piper Sandler. “Η στήριξη από πλευράς δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής παραμένει άνευ προηγουμένου”, συμπληρώνει.

Ορισμένοι παράγοντες της Wall Street, ωστόσο, ανησυχούν ότι η αύξηση φορολογικών συντελεστών θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάκαμψη των εταιρικών κερδών και την περαιτέρω άνοδο των τιμών των μετοχών.

Η Anu Gaggar, ανώτερη αναλύτρια στο Commonwealth Financial Network, σημειώνει από την πλευρά της ότι το πακέτο Μπάιντεν για τις υποδομές πιθανόν να είναι καλό για την οικονομία, όχι όμως και για το χρηματιστήριο.

Ανάλογη θέση εξέφρασαν και στελέχη της Bank of America.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της Microsoft, μετά την ανακοίνωση της είδησης ότι θα παρέχει άνω των 120.000 συσκευών στον αμερικανικό στρατό, σε ένα συμβόλαιο 21,9 δισ. δολ. διάρκειας άνω των 10 ετών.

Οι Micron Technology και Western Digital, εξάλλου, φέρονται να επεξεργάζονται σχέδιο εξαγοράς της ιαπωνικής εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών (chips) Kioxia έναντι περίπου 30 δισ. δολ., σύμφωνα με την Wall Street Journal report.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 10 κινούνται με θετικά πρόσημα και 20 με αρνητικά. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Salesforce, Microsoft, Visa, ενώ των απωλειών εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Johnson&Johnson και Procter&Gamble.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις στα τακτικά προγράμματα των πολιτειών αυξήθηκαν κατά από 61.000 στις 719.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Μαρτίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 675.000.

ΗΠΑ: Στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία του ο μεταποιητικός δείκτης PMI

Η δραστηριότητα του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου εκτινάχθηκε τον Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτη PMI να σκαρφαλώνει στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της έρευνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 59,1 μονάδες τον Μάρτιο από 58,6 μονάδες το Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε η IHS Markit. Αυτή είναι η δεύτερη υψηλότερη μέτρηση από την έναρξη καταγραφής στοιχείων τον Μάιο του 2007.

“Ο Μάρτιος είδε τις μεταποιητικές επιχειρήσεις να αγωνίζονται να καλύψουν το άλμα στις νέες παραγγελίες”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Σε διαφορετική έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) ο μεταποιητικός δείκτης εκτινάχθηκε σε υψηλό άνω των 37 ετών με ώθηση από το άλμα στις νέες παραγγελίες.

Ειδικότερα, το ISM ανακοίνωσε ότι ο δείκτης για την μεταποιητική δραστηριότητα σε εθνικό επίπεδο σκαρφάλωσε στις 64,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από 60,8 μονάδες το Φεβρουάριο. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1983.

Οι μέσες εκτιμήσεις σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στις 61,3 μονάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης