Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα καθώς οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και αερίου ενισχύθηκαν από τις υψηλότερες τιμές του αργού και οι συζητήσεις για συγχώνευση γαλλικών εταιρειών κοινής ωφέλειας οδήγησαν σε καλύτερη επίδοση τον κλάδο σε σχέση με τους αντίστοιχους των άλλων χωρών της περιοχής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,5%, διευρύνοντας τα ήπια κέρδη που είχε την περασμένη εβδομάδα εν μέσω κάποιας αισιοδοξίας για τις θεραπείες της COVID-19. O Stoxx 600 αναμένεται να καταγράψει κέρδη σχεδόν 4% τον Αύγουστο, αλλά παραμένει μακριά από τα προ της πανδημίας υψηλά επίπεδά του, καθώς τα μέτρια οικονομικά στοιχεία και η εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων COVID -19 οδήγησαν τον δείκτη να κινείται από τον Ιούνιο σε ένα εύρος τιμών σχεδόν 30 μονάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Suez σημείωνε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μετοχών του Stoxx 600 μετά την προσφορά της μεγαλύτερης ανταγωνίστριάς της, της Veolia, για την εξαγορά πακέτου μετοχών 29,9% στη γαλλική εταιρεία ύδρευσης και διαχείρισης αποβλήτων από την ενεργειακή εταιρεία κοινής ωφέλειας Engie έναντι 2,9 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Suez εκτινάχθηκε σχεδόν 20% και είναι σε τροχιά να σημειώσει την καλύτερη επίδοση που είχε ποτέ σε μία ημέρα, ενώ οι μετοχές της Veolia και της Engie αυξήθηκαν περίπου 3,6% και 6% αντίστοιχα. Τα κέρδη αυτά προκάλεσαν μία άνοδο πάνω από 1% του ευρωπαϊκού δείκτη μετοχών κοινής ωφέλειας.

Οι μετοχές των εταιρειών πετρελαίου και αερίου αυξάνονταν περισσότερο από 1% καθώς οι ελπίδες για περισσότερα μέτρα στήριξης των οικονομιών παγκοσμίως και η ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα ενίσχυσαν τις τιμές του αργού πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δραστηριότητα στον κινεζικό τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε με πολύ ταχύτερο ρυθμό τον Αύγουστο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, καθώς η ζήτηση σε όλη την οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από τη βουτιά που είχε κάνει λόγω του κορωνοϊού. Άνοδο σημείωσαν και οι ευαίσθητοι στην κινεζική οικονομία δείκτες, όπως της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταλλευτικών εταιρειών.

Οι ελπίδες για νέα μέτρα στήριξης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, σε ευθυγράμμιση με τη στάση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) την περασμένη εβδομάδα, ενίσχυσαν επίσης τις προοπτικές για τις μετοχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης