Με θετικό πρόσημο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή μετά τις βαριές απώλειες της Πέμπτης, με τον προβληματισμό πάντως για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη να παραμένει στο προσκήνιο, πλήττοντας την επενδυτική ψυχολογία.

Με πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκονται πλέον σε κόκκινο συναγερμό λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να επιστρέψουν στους αυστηρούς περιορισμούς που εφάρμοσαν το β’  τρίμηνο οδηγώντας τις οικονομίες τους σε βαθιά ύφεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές κυβερνήσεις ήδη προχωρούν σε τοπικά lockdowns. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πρόσφατα νέα αυστηρά μέτρα για το Παρίσι και τις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας, ενώ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με τα νέα κρούσματα να σημειώνουν ρεκόρ, προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους ότι η Γερμανία δεν θα αντέξει οικονομικά και ένα δεύτερο lockdown.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,7% στις 365,49 μονάδες μετά τη χθεσινή του κατρακύλα σε ποσοστό 2,1%.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται σε ποσοστό 0,6% στις 12.772,04 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 1,1% στις 5.898,01 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC-40 σημειώνει άνοδο 1,4% στις 4.905,33 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 σημειώνει μικρά κέρδη 0,2%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 0,5%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης