Σε ανοδική εκκίνηση της Wall Street παραπέμπουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους τις ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, με την αιφνίδια απόλυση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον από τον πρόεδρο Τραμπ, που συνέβαλε στο πτωτικό κλείσιμο της Τρίτης.

Συγκεκριμένα, τα futures του Dow Jones σημειώνουν άνοδο περίπου 90 μονάδων, του S&P 7 μονάδων και του Nasdaq 25 μονάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του παγκόσμιου εμπορίου, μετά και την υπογραφή των εγγράφων από τον Αμερικανό πρόεδρο για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Αν και Καναδάς και Μεξικό εξαιρέθηκαν, οι φόβοι για το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου παραμένουν, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι διάφορες χώρες ανά τον κόσμο μπορεί να προχωρήσουν σε αντίμετρα.

Μάλιστα, την Τρίτη το βράδυ πληροφορίες ανέφεραν πως η αμερικανική κυβέρνηση του επιδιώκει να επιβάλει δασμούς συνολικής αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα και θα στοχεύουν τους τομείς της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πεδίο της οικονομίας, οι Αμερικάνοι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους για τρίτο διαδοχικό μήνα το Φεβρουάριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,1% το Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα στα 492 δισ. δολ. διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal για άνοδο 0,3%.

Χωρίς να περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 0,2%, ενώ χωρίς τα αυτοκίνητα και τα καύσιμα οι πωλήσεις σκαρφάλωσαν 0,3%.

Σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 4%.

Παράλληλα, αυξήθηκαν το Φεβρουάριο οι τιμές στις πύλες των αμερικανικών εργοστασίων, σημάδι ήπιων πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,2% το Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,7% σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο, χωρίς να περιλαμβάνονται τρόφιμα και ενέργεια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη άνοδος από τον Αύγουστο του 2014.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης