Ισχυρά κέρδη καταγράφουν τα futures των δεικτών της Wall Street, μία μέρα αφότου οι μετοχές στο αμερικανικό χρηματιστήριο έκαναν δυναμική ανάκαμψη, καθώς οι επενδυτές άφησαν κατά μέρος τις αρχικές ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που πυροδότησε η αύξηση των τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, τα futures του Dow Jones κερδίζουν πάνω από 200 μονάδες, του S&P 15 και του Nasdaq 42 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν αύξηση των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ, σε ένα νέο σημάδι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αρχίσει να ενισχύονται στην οικονομία μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αδύναμων αυξήσεων.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,4% τον Ιανουάριο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε ετήσια βάση οι τιμές αυξήθηκαν 2,7% τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χωρίς να περιλαμβάνονται ενέργεια και τρόφιμα, οι τιμές επίσης αυξήθηκαν 0,4% τον Ιανουάριο από τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 0,2%.

Παράλληλα, κατά 7.000 αυξήθηκαν τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένοντας ωστόσο κοντά στα ιστορικά χαμηλά.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν 7.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 230.000 για την εβδομάδα μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.

Τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας παραμένουν κάτω των 300.000 για σχεδόν τρία χρόνια, που αποτελεί τη μακροβιότερη περίοδο από το 1970.

Τα επιδόματα μπορεί να μεταβληθούν από εβδομάδα σε εβδομάδα. Ο κινητός μέσος όρος παρουσίασε αύξηση κατά 3.500 στις 228.500 την προηγούμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, μικτή εικόνα διαμορφώνουν για τον αμερικανικό μεταποιητικό κλάδο δύο διαφορετικές εκθέσεις που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Philadelphia Fed για τις πολιτείες του κεντρικού Ατλαντικού ενισχύθηκε στις 25,8 μονάδες το Φεβρουάριο από 22,2 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 21 μονάδες.

Παράλληλα, ο δείκτης Empire State για την περιοχή της Νέας Υόρκης επιβράδυνε στις 13,1 μονάδες από 17,7 τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε η New York Fed, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν μικρότερη πτώση στις 17,5. Αυτή είναι η τέταρτη διαδοχική μηνιαία πτώση από τον Οκτώβριο που είχε σκαρφαλώσει στις 28,1 μονάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης