Σε ανοδική εκκίνηση παραπέμπουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών της Wall Street, τα κέρδη των οποίων μάλιστα διευρύνθηκαν ελαφρώς αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Συγκεκριμένα, τα futures του Dow Jones κερδίζουν περίπου 100 μονάδες, του S&P 500 9 μονάδες και του Nasdaq 28.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, όμως η προσοχή στράφηκε στην έναρξη σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει το ύψος των καθαρών αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018.

Το Διοικητικό Συμβούλιο προβλέπει ότι μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του Διοικητικού Συμβουλίου για τον πληθωρισμό, το ύψος των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού θα μειωθεί σε 15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018, μετά το οποίο θα λήξουν οι καθαρές αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη η Fed προχώρησε σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ έστειλε σήμα για άλλες δύο αυξήσεις εφέτος, κάτι που οδήγησε σε απώλειες τη Wall Street.

Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, στην τελευταία ένδειξη ότι οι εργοδότες είναι απρόθυμοι να απολύσουν εργαζομένους σε μια σφιχτή αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, τα επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 4.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 218.000 στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 9 Ιουνίου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα, αυξήθηκαν οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ τον Μάιο, ένα από τα στοιχεία που οδηγούν την άνοδο της οικονομίας σε μια ισχυρότερη φάση ανάπτυξης εφέτος.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 0,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 502 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Νοέμβριο.

Επίσης, αυξήθηκαν οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ τον Μάιο, αντανακλώντας κυρίως το αυξημένο κόστος του ξένου πετρελαίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν 0,6% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,6%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης