Ισχυρά κέρδη καταγράφουν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι δείκτες της Wall Street, μετά τη χθεσινή υποτονική διαπραγμάτευση, δίνοντας συνέχεια στο ράλι που την Τετάρτη οδήγησε τον Dow Jones και πάλι υψηλότερα των 26.000 μονάδων.

Ο δείκτης των blue chips σημειώνει “άλμα” 678 μονάδων ή 2,58% στις 26.960 μονάδες, βάζοντας πλώρη να κατακτήσει και το ψυχολογικό επίπεδο των 27.000 μονάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ευρύτερος S&P 500 καταγράφει κέρδη 2,08%, στις 3.177,03 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται 1,56% στις 9.766,01 μονάδες.

Η αγορά, μάλιστα, βρίσκεται σε τροχιά να ολοκληρώσει την εβδομάδα με ισχυρά κέρδη. Ήδη, από τη Δευτέρα μέχρι και την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Dow Jones καταγράφει κέρδη 3,5%, ο S&P 500 “κερδίζει 2,2%, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 1,3%.

Το σημερινό ράλι τροφοδοτούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, εκπλήσσοντας θετικά την αγορά, τα οποία έδειξαν εντυπωσιακή αύξηση των θέσεων εργασίας, σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία ίσως έχει επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξη, μετά τον πρωτοφανή αριθμό απολύσεων που καταγράφηκαν εν μέσω του lockdown.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο αναλυτικά τα στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας τον Μάιο, τη στιγμή μάλιστα που οι αναλυτές που περίμεναν να χάσει περισσότερες από 8 εκατ. θέσεις.

Η άνοδος του Μαΐου τερματίζει το αρνητικό σερί των προηγούμενων μηνών όπου τα δρακόντεια μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, με χιλιάδες επιχειρήσεις να κατεβάζουν “ρολά” οδήγησαν σε ένα πρωτοφανές κύμα μαζικών απολύσεων.

Μόνο τον Απρίλιο η αμερικανική οικονομία έχασε 20,7 εκατ. θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα κυβερνητικά στοιχεία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 13,3% το Μάιο, από το 14,7% που “χτύπησε” τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να πλησιάσει το 20% και να αγγίξει τα επίπεδα που καταγράφηκαν την εποχή της “Μεγάλης Ύφεσης”.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αντλούν αισιοδοξία και από τη χθεσινή νέα δυναμική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αμβλύνει τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στην Ευρώπη.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες ότι θα προσθέσει 600 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την πανδημία ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 1,35 τρισ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης