Οι παγκόσμιες μετοχές σημειώνουν άνοδο για τέταρτη ημέρα σήμερα λόγω των ενισχυμένων προσδοκιών για ευρεία παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ το δολάριο οδεύει στη χειρότερη εβδομάδα εδώ και πέντε εβδομάδες.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI ο οποίος παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημειώνει άνοδο 0,1% σε νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών σημειώνει άνοδο 0,2% σε υψηλά έξι ετών και ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού χτυπά ρεκόρ 10ετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους σε σχεδόν τέσσερις μήνες, με τη βοήθεια των θετικών αποτελεσμάτων κερδοφορίας των εισηγμένων. Ο πανευρωπαϊκός STOXX600 αυξάνεται κατά 0,3% και οδεύει για την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα κέρδους όπως και οι παγκόσμιες μετοχές.

Οι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένο το βλέμμα στο ποιον θα ορίσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ως διάδοχο της Janet Yellen στο τιμόνι της Fed, η θητεία της οποίας λήγει τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Trump ήταν “λίγο μακριά” από τη λήψη απόφασης, ενώ ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι ο Trump συναντήθηκε με τον οικονομολόγο του πανεπιστημίου του Stanford, John Taylor, και συζήτησαν σχετικά με την θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα νομίσματα, το δολάριο συνεχίζει στην οδό των απωλειών μετά και από την ανακοίνωση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed τα οποία έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής παρέμειναν διαιρεμένοι στις προοπτικές πληθωρισμού των ΗΠΑ.

Το ευρώ οδεύει στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο εδώ και έναν μήνα, καθώς οι επενδυτές αφήνουν πίσω τους τις πολιτικές ανησυχίες και στρέφουν την προσοχή στην συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην οποία αναμένεται να σκιαγραφήσει σχέδια για το tapering του QE.

Σύμφωνα με αναφορές στα διεθνή πρακτορεία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησαν ευρέως να επεκτείνουν τις αγορές assets με χαμηλότερο όγκο κατά τη συνεδρίαση πολιτικής του Οκτωβρίου, με τις απόψεις να συγκλίνουν σε εννιάμηνη παράταση του προγράμματος.

Η στερλίνα αυξάνεται σε υψηλό 10 ημερών, ενισχυμένη από το δημοσίευμα στην εφημερίδα Handelsblatt της Γερμανίας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να προσφέρει στη Βρετανία μια μεταβατική συμφωνία δύο ετών για το Brexit.

Η πιο εντυπωσιακή κίνηση, ωστόσο, είναι αυτή του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin, καθώς αυξάνεται κατά 7,4% μετά το 13% της Πέμπτης, φθάνοντας στο ρεκόρ των $ 5846, ενώ από τις αρχές του έτους έχει αυξηθεί πάνω από 450%.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν επίσης μετά από στοιχεία που έδειξαν ότι τόσο η παραγωγή αργού των ΗΠΑ όσο και τα αποθέματα, έχουν μειωθεί. Το αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ σημειώνει άνοδο 2% στα 51,59 δολάρια το βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο Brent αυξάνεται κατά 2,2% στα 57,50 δολάρια το βαρέλι.

ΠΗΓΗ: iForex

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης