Υποχωρούν οι δείκτες στη Wall Street με τους επενδυτές να εξακολουθούν να ανησυχούν για τον αντίκτυπο της εμπορικής διένεξης Κίνας – ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία μετά και την ανακοίνωση ασθενέστερων οικονομικών στοιχείων.

Συγκεκριμένα ο Dow Jones υποχωρεί πάνω από 100 μονάδες κατά 0,59% στις 25.382,22 μονάδες. Ο S&P 500 σημειώνει επίσης πτώση κατά 0,44% στις 2.822,18 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,32% στις 7.608,28 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πάντως τις τελευταίες ώρες να μαλακώνει τη ρητορική του στο θέμα του εμπορίου, χαρακτηρίζοντας την διαμάχη με την Κίνα “μικρό καβγαδάκι” και επαναλαμβάνοντας τη βεβαιότητα του ότι “όταν ο καιρός θα είναι σωστός, θα κάνουμε μια συμφωνία με την Κίνα”.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου αφήνουν ένα περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας, με αρκετούς επενδυτές να εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στο πλαίσιο της συνόδου της G-20 στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα.

Στα μάκρο της ημέρας, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,2% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να εμφανίσουν άνοδο 0,2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State ενισχύθηκε το Μάιο σε υψηλό έξι μηνών στις 17,8 μονάδες από 10,1 μονάδες τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η New York Fed. Μετρήσεις πάνω από το μηδέν δείχνουν βελτίωση των συνθηκών στον κλάδο της μεταποίησης.

Επίσης η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,5% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να παραμείνει αμετάβλητη.

Στην Κίνα η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 5,4% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση σημειώνοντας τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Μάιο του 2003. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 6,5%.

Τα απογοητευτικά στοιχεία και για τις δύο χώρες έρχονται εν μέσω του εμπορικού πολέμου. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Κίνα αύξησε τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας $60 δισεκατομμυρίων.

Οι ΗΠΑ επίσης είχαν αναφέρει την πιθανότητα να αυξήσουν τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ύψους $300 δισεκατομμυρίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης