Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί να δώσουν συνέχεια στο ράλι της προηγούμενης εβδομάδας που οδήγησε σε νέα ρεκόρ τους δείκτες.

Οι επενδυτές υιοθετούν στάση αναμονής ενόψει μιας νέας πολιτικής σύγκρουσης στην Ουάσινγκτον, με τους Δημοκρατικούς να δρομολογούν τις διαδικασίες για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ στον απόηχο της βίαιης εισβολής στο Καπιτώλιο την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Δημοκρατικοί αναμένεται να φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το άρθρο για την παραπομπή Τραμπ την Τετάρτη, με την κατηγορία υποκίνησης της εισβολής στο Καπιτώλιο, καθώς ο αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς δεν φαίνεται διατεθειμένος να επικαλεσθεί την 25η Τροπολογία για την απομάκρυνση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι το τοξικό πολιτικό κλίμα στην Ουάσινγκτον θα μπορούσε να καθυστερήσει τις προσπάθειες του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν να περάσει γρήγορα από το Κογκρέσο ένα νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 175,56 μονάδες (-0,56%) στις 30.925,49 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρεί σε ποσοστό 31,04 μονάδες (-0,83%) στις 3.793,61 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακυλά 172,14 μονάδες (-1,30%) στις 13.029,49 μονάδες.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόνο έξι κινούνται με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Walgreens Boots Alliance με κέρδη 1,90 δολ. ή σε ποσοστό 4,20% στα 47,11 δολ. και ακολουθούν η Cisco Systems στα 45,33 δολ. με άνοδο 0,59% και η Walt Disney στα 179,45 δολ. με άνοδο 0,43%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Boeing (-3,00%) μετά το νέο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη το Σάββατο στην Τζακάρτα και ακολουθούν η Apple (-2,34%) και η Coca-Cola (-1,57%).

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι μετοχές του Twitter καταγράφουν πτώση άνω του 8% εν μέσω ανησυχιών ότι η εταιρεία θα μπορούσε να βρεθεί στο επίκεντρο νέων ερευνών από τις ρυθμιστικές αρχές μετά την απόφαση της να προβεί σε μόνιμη αναστολή λειτουργίας του λογαριασμού του Ντόναλντ Τραμπ υπό τον φόβο υποκίνησης περαιτέρω βίας. Ο τίτλος του Facebook, στο μεταξύ, που επίσης ανέστειλε τον λογαριασμό του προέδρου, υποχωρεί σε ποσοστό 3,2%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές της Eli Lilly σημειώνουν άλμα άνω του 15% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι ένα πειραματικό φάρμακο για το Αλτσχάιμερ βοήθησε τους ασθενείς σε μια κλινική έρευνα μικρής κλίμακας.

Στο μεταξύ, τα ποσοστά μολύνσεων της Covid-19 παραμένουν σε αυξημένα επίπεδα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι αυτός ο μήνας θα μπορούσε να αποδειχθεί ο πιο δύσκολος της πανδημίας μετά την αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης